Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Φέρουμε ευθύνες

Πόσο καιρό μπορεί να πάρει στη Νέα Δημοκρατία μέχρι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών; πόσο καιρό άραγε θέλουμε μέχρι να πείσουμε ότι έχουμε ικανά στελέχη, ότι είμαστε αποτελεσματικότεροι, και κυρίως, ότι η ιδεολογία μας είναι αυτή η οποία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική ανάπτυξη, ευημερία και κοινωνική ειρήνη;
Στη χώρα μας οι πολίτες δειχνουν να τρέφουν μια καχυποψία προς τα κόμματα, που σε μερικές περιπτώσεις φτάνει μέχρι τα όρια της απέχθειας. Σαν αποτέλεσμα, σπάνια ένα κόμμα πλέον θα κερδίσει την εξουσία λόγω της εμπιστοσύνης που του δείχνει ο λαός, παρά μόνο όταν χάσει την εμπιστοσύνη αυτή το κόμμα το οποίο βρίσκεται στην εξουσία. Λαμπρές εξαιρέσεις, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 74 και ο Ανδρέας Παπανδρέου το 81. Εκ τότε, οι Πρωθυπουργοί ανέβαιναν και κατέβαιναν με τη λογική του ώριμου φρούτου.

Είναι δυνατόν να περιμένουμε αυτή τη λογική να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της σημερινής κυβέρνησης; Υπάρχει, άραγε, έντιμος ΝΔτης ο οποίος θα ικανοποιούταν με μια τέτοια έκβαση;

Τη χρονική αυτή περίοδο που διανύουμε η ΝΔ θέλοντας και μη είναι ακόμα μια άμορφη δύναμη. Ο Αντ. Σαμαράς αναμφισβήτητα έχει κάνει ως τώρα τα καλύτερα δυνατά βήματα προς όφελος της χώρας και του κόμματος. Όμως, κακά τα ψέματα. Τίποτα παραπάνω δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή από το να περιμένουμε και να αναλογιζόμαστε. Δυστυχώς, πολλοί είναι αυτοί στο κόμμα μας που είτε από υπερβολική αγάπη, είτε από αντιπαλότητα προς το ΠΑΣΟΚ δεν το έχουν αντιληφθεί αυτό και δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με την υπόλοιπη κοινωνία.

Όσο κι αν είναι θλιβερή διαπίστωση, η ΝΔ δεν αποτελεί μια δυναμική κοινωνική φωνή. Η άποψή της δεν έχει βάρος στη συνείδηση του κόσμου. Εν ολίγοις, το ΠΑΣΟΚ τρέχει χωρίς αντιπάλους.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή πλέον για τη ΝΔ από το να αναλογιστεί γιατί συμβαίνει αυτό. Η αυτοκριτική είναι μονόδρομος. Δεν μπορούμε παρά να το βροντοφωνάξουμε ότι φέρουμε ευθήνες, και όσο ακούμε απλούς πολίτες να κατηγορούν τη ΝΔ για συγκεκριμένα λάθη της εμείς οφείλουμε να κρατάμε σιωπή, όσο κι αν είναι οδυνηρό. Η ακατάσχετη επιχειρηματολογία, η υπεράσπιση της ΝΔ χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τα λάθη του παρελθόντως που ακόμα προκαλούν αγανάκτηση δεν κάνει καλό στο κόμμα μας. Αντίθετα μας βυθίζει ακόμα περισσότερο. Τα λάθη του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ήταν ήδη πολλά για μια κυβέρνηση 4 μηνών, είναι όμως ακόμα τσιμπίματα κουνουπιών μπροστά στις πληγές που αφήσε η ΝΔ. Εξελίξεις όπως η εκλογή νέου αρχηγού, οι εκλογές της ΟΝΝΕΔ, το Συνέδριο του κόμματος είναι αναμφισβήητηα στάδια κάθαρσης, είναι όμως και τρόποι να αποσπάμε τη προσοχή μας μέσα στη μακρά πορεία που θα κάνει το κόμμα μας μέχρι να αναστηλωθεί.

Αν και εφόσον το καταλάβουμε αυτό, τότε μόνο μπορούμε να αναρωτηθούμε, τι έχουμε να κάνουμε απο δω και πέρα. Μέσα στο φορτισμένο κλίμα των ημερών, ο Ελληνικός λαός, σίγουρα θα έχει την προσοχή του στραμένη στην  πορεία της οικονομίας, και όσο συμβάινει αυτό, η συνηθισμένη λειτουργία 'κυβέρνησης-αντιπολίτευσης' δεν θα υφίσταται. Η σοβαρότατη κατάσταση των δημοσιονομικών, την οποία θέλοντας και μη χρεώνεται η ΝΔ χειροτερεύει την κατασταση μας.

Η ΝΔ αυτή την περίοδο, καθώς και όλα τα μέλη της, ανεξαιρετως, οφείλει να δείξει ωριμότητα και σοβαρότητα. Όφείλουμε όλοι να σκεφτούμε πως θέλουμε τη ΝΔ του αύριο. Τι απαιτήσεις έχουμε από τους πολιτικούς μας και τι όνειρα κάνουμε για το μέλλον. Τα μπλογκς, τα social networking και το διαδύκτιο γενικότερα θα έχουν μεγάλη συνδρομή σ'αυτό. Αλλά δεν φτάνει. Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν για τη ΝΔ, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, να δείξουμε πυγμή, και με μπροστάρη τον αρχηγό μας, να δείξουμε στο ΠΑΣΟΚ τι σημαίνει αντιπολίτευση.

Η ΝΔ έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι στο ΠΑΣΟΚ. Είναι η παράταξη που στα λίγα χρόνια διακυβέρνησης της έφερε τις μεγαλύτερες άλλαγες. Είναι η παράταξη των μορφωμένων και των σκεπτόμενων, όσο ελιτίστικο κι αν ακούγεται αυτό. Γι αυτό και οι αρχηγοί της ΝΔ όσο ήταν στην αντιπολίτευση ποτέ δεν αρκέστηκαν σε άκρατους λαικισμούς που προσβάλουν τη νοημοσύνη των πολιτών. Γι αυτό και η ΔΑΠ είναι πάντα πρώτη σχεδόν σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές. Γι αυτό και οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, μακριά από την Ελληνική μιζέρια, σε συγχρονες φιλελευθερες κοινωνίες στηρίζουν ΝΔ σε μεγαλύτερα ποσοστά από το ΠΑΣΟΚ.

Όσο κι αν είμαστε πίσω σήμερα, δεν θ'αργήσει η στιγμή που οι κοινωνικές συνθήκες θα μας ζητήσουν να βγούμε μπροστά, και τότε πρέπει να είμαστε πιο ώριμοι και πιο δυνατοί. Θα έρθει η στιγμή που ο αργηγός μας, Αντ. Σαμαρας, θα κληθεί από την κοινωνία να καταθέσει μια αξιόπιστη πρόταση και εμείς θα πρέπει να είμαστε αντάξιοι των περιστάσεων. Η ΝΔ, από κόμμα διαμαρτυρίας μπορεί να γίνει το κόμμα εξουσίας που ονειρεύτηκε κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

2 σχόλια:

NikiforosUranos είπε...

Εάν ο ΑΣ δεν αποσυνδεθεί απο ''την μάζα αδρανείας'' και δεν διαφοροποιηθεί καθαρά απο τον ''συμπαθητικό, εύλαλο και περιστασιακά μυξοκλαμένο Βούδα (που ποτέ δεν ανέλαβε ευθύνη, όλο το μωρό έκανε)'' η ΝΔ νομίζω θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αλλοδαποΕλλήνων οταν τα νεογέννητά τους απωλέσουν την εμπιστοσύνη τους προς το ΠΑΣΟΚ.

Unionist είπε...

Καλο