Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

ΟΝΝΕΔ: Τί χαρακτηριστικά αναζητάμε από τους υποψηφίους;

Απο τη στιγμή που ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος για την Προεδρία της ΟΝΝΕΔ, όλοι οι ΝΔτες νομίζω νιώθουμε περήφανοι που μια τέτοια πρωτοποριακή διαδικασία λαμβάνει χώρα στην οργάνωση της νεολαίας του κόμματος. Χωρίς αμφιβολία, η νεολαία και το κόμμα έχουν να κερδίσουν πολλά από αυτή την εμπειρία η οποία θα σηματοδοτήσει άλλο ένα βασικό στάδιο για την επανάκτηση της κοινωνικής δυναμικής της ΝΔ.

Από την άλλη όμως υπάρχουν και αναποφευκτα φαινόμενα που έκαναν την εμφανισή τους από νωρίς και κινδυνεύουν να υποβιβάσουν τη διαδικασία. Αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με την εικόνα των υποψηφίων, και εξηγούμαι:
Δεν έχει κανείς παρά να συλλέξει μερικές πληροφορίες για τους υποψηφίους για να αντιληφθεί πόσο πολύπλευροι και έμπειροι πολιτικοί είναι. Έχουν καταφέρει στη σύντομη ζωή τους να κάνουν τριπλάσια πράγματα από το μέσο άνθρωπο.
Έχουν καταφέρει κατ'αρχάς κατά τη δειάρκεια των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ να στηρίξουν, μεν, αλλά και να μην στηρίξουν το σημερινό Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα έχουν καταφέρει να πείσουν τους υποστηρικτές τους ότι αυτοί στήριξαν τον σωστό και οι άλλοι όχι.
Έχουν περάσει απο πολλά και έχουν φάει τη ζωη με το κουτάλι και παρ'όλο που οι ανθυποψήφιοί τους έχουν ωφεληθεί της εύνοιας στελεχών της ΝΔ, αυτοί έχουν κρατηθεί στα πόδια τους κυρίως λόγω του ότι είναι γνήσιοι ΝΔτες. Έίναι παιδιά του λαού και έχουν εμπειρία και από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά δεν είναι σαν τους ανθυποψήφιούς τους που μπήκαν στο δημόσιο με λαμογιές και τα'ξυναν μετά σε μια ιδιωτική εταιρία.
Τέλος, το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ότι ενώ ήταν φιλαράκια, εν τέλη χτυπηθηκαν ανελέητα με τον Παπανικολάου όσο ο τελευταίος ήταν Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.
Αυτήν την εικόνα θα σχηματίσει κανείς αν ρωτήσει για τους υποψηφίους Προέδρους της ΟΝΝΕΔ. Προφανώς δεν την προκαλούν οι ίδιοι οι υποψήφιοι, αλλά μερικοί από τους υποστηρικτές τους, και αποτέλεσμα: μηδεν!
Έτσι αναδεικνύεται ίσως το πιο αρνητικό στοιχείο των εκλογών αυτών: η εσωκομματική λάσπη, και αυτό γιατί κανένας οπαδός υποψηφίου δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει τους οπαδούς του άλλου να εξαπολύουν βρωμιές για το δικό τους.
Αυτό ήταν κάπως αναμενόμενο και το είχα αναγνωρίσει και από παλιά όταν έγραφα για τις παράμετρους του να ανοιχτεί η εκλογή του Προέδρου στη βάση της οργάνωσης. Αυτό που μου κάνει εντύπωση όμως είναι η ευκολία με την οποία μερικοί προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν κακούργους τους άλλους.
Και οι πιο κοματικοποιημένοι καταλαβαίνουν ότι η εκλογή του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ δεν είναι θέση Κυβερνήτη της χώρας και το παρελθόν των υποψηφίων δεν είναι και τόσο μακρύ για να τους κρίνουμε αποφασιστικά και τελεσίδικα (όπως με την εκλογή Προέδρου του κόμματος).
Το ότι κάποιος έχει κάνει ένα φεγγάρι σε μια κρατική υπηρεσία δεν τον κάνει απαραίτητα κρατικοδίαιτο λαμόγιο. Το ότι ο πατέρας ενός είναι ίσως οικονομικά λίγο πιο άνετος από του άλλου δεν καθιστά τον πρώτο "τζάκι". Τέλος, το ότι ο άλλος είναι από επαρχία δεν είναι απαραίτητα συν ούτε και πλην. Γι αυτό ας κατευνάσουν οι πιο φωνακλάδες την κριτική τους.
Μέσα σε όλα αυτά, θέλω να αναφέρω ότι υπάρχουν και πτυχές που δεν συζητιούνται καθόλου. Για παράδειγμα, έχει ζήσει κανένας στο εξωτερικό για σπουδές ή δουλειά; Μιλάνε και μια ξενη γλώσσα; Έχουν δημοσιεύσει άρθρα σε εφημερίδες ή επιστημονικά περιοδικά; Ξέρουν πως λειτουργεί ο Π.Ο.Ε., η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. ή τα Η.Ε; γνωρίζουν τί έλεγε ο Ανταμ Σμιθ, ο Τζον Κέννεντυ ο Κορνήλιος Καστοριάδης ή ο Αινσταιν ή έστω, ξέρουν που πέφτει η Κολοπετινίτσα; Γιατί εγώ μπορεί να μην ξέρω, αλλά θέλω να εξετάσω αν και τι ξέρουν αυτοί.
Αναρωτιέμαι, είμαι ο πρώτος που κάνει αυτές τις ερωτήσεις; Έχω διαβάσει 4 διαφορετικές εκδοχές για το αν ο καθένας στήριξε το Σαμαρά στις 18:45 της Δευτέρας ή στις 20:15 της Τετάρτης, αλλά κανένας δεν μιλάει με όρους ΑΞΙΟΣΥΝΗΣ. Ας μου πει κάποιος ότι ο τάδε είναι πιο ικανός από τους άλλους γιατί έχει και ένα-δυο χαρακτηριστικά παραπάνω ή έστω ότι είναι πιο εργατικός, και όχι οτι αξίζει επειδή είναι πιο "γνήσιος ΝΔ" (που εν τέλει δεν σημαίνει τίποτα).
Δυστυχώς πολλοί υποβιβάζουν τέτοια ερωτήματα, είτε γιατί πιστεύουν ότι δεν "περνάνε" σαν επιχειρήματα, είτε γιατί θέλουν να παρουσιάζουν τον υποψήφιό τους σαν παιδί του λαού. Ας ακολουθήσουν λοιπόν την τακτική που νομίζουν, αλλά ας εστιάσουν τουλάχιστον την ρητορική τους στην πολιτική διάσταση του υποψηφίου τους και όχι στο πως να βλάψουν τον άλλον.
Η εκλογή αυτή αναμφησβήτητα θα κάνει το κόμμα μας ακόμα πιο δυνατό και θα φέρει την ΟΝΝΕΔ πιο κοντά στην κοινωνία καθώς και την κοινωνία στην ΟΝΝΕΔ. Οι ΝΔτες είμαστε περήφανοι που μια τέτοια διαδικασία λαμβάνει χώρα στο κόμμα μας. Παράλληλα όμως πρέπει και να προσέξουμε να μην τη κηλιδώσουμε χωρίς λόγο, να μην τη μιζερίασουμε.
Καλή επιτυχία στους υποψήφίους και θα κάνουμε τα πάντα ώστε η συμμετοχή να είναι μεγάλη.

Ευχαριστώ
Ο γνώριμός σας Unionist

Δεν υπάρχουν σχόλια: