Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Νικήτα... πας για ήττα

Νομίζω ότι όλοι ως τώρα έχουμε ακούσει τον Νικήτα Κακλαμάνη έστω και μία φορά να δηλώνει στην τηλεόραση ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στον Δήμο της Αθήνας, όποιον υποψήφιο κι αν προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Το δίλημμα που νομίζει ότι θέτει δηλαδή ο Νικήτας είναι το εξής "είτε με προτείνεις ξανά υποψήφιο, είτε το Δήμο παίρνει το Πασοκ".

Ας ξεκινήσω λέγοντας το αυτονόητο: θεωρώ ότι είναι πολιτικά απαράδεκτο το να επιλέξει να ακολουθήσει μια προκλητική στάση απέναντι στον νεοεκλεγέντα αρχηγό του κόμματος που τον ανέδειξε στην Δημαρχία του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας. Πόσο μάλλον όταν γίνεται με το καλημέρα, πριν καν ο νεος αρχηγός συναντηθεί με όλα τα μέλη του κόμματος του (δηλώνει οτι το μόνο που τον ενδιαφέρει και πάνω απ'όλα είναι η θέση του). Εάν κάποιοι πριν το θεωρούσαν διχαστικό για το κόμμα το να αναρωτιώμαστε και μόνο αν ο Κακλαμάνης θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος Αθηνών, δεν ξέρω τι χαρακτηρισμό θα πρέπει να βρουν για τις δηλώσεις του ίδιου του Κακλαμάνη σήμερα.

Θεωρώ επίσης ότι είναι ηθικά λάθος την στιγμή που η πόλη σου αντιμετωπίζει μια κρίση, και μάλιστα 'κρίση σκουπιδιών', ο Δήμαρχός της και μόνο να διανοείται να μιλήσει για την υποψήφιότητά του σε ένα χρόνο από σήμερα.

Σκοπός μου όμως δεν είναι να κρίνω τα λάθη του καθενός, αλλά να βολιδοσκοπήσω τις επόμενες κινήσεις όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Κατ'αρχάς, δεν πιστεύω ότι η Ντόρα για οποιοδήποτε λόγο υποκινεί αυτήν τη συμπεριφορά του Κακλαμάνη. Δεν το έχω ακούσει ως τώρα και δεν νομίζω κανείς να υποστηρίξει σοβαρά κάτι τέτοιο. Αντίθετα, πιστεύω ότι ο μόνος υπέυθηνος γι αυτήν την κατάσταση είναι η μικροψυχία και ο πανικός του Κακλαμάνη να κρατήσει τη θέση του.

Άποψή μου είναι ότι ο Κακλαμάνης εν τέλει, εάν δει ότι ο Σαμαρας δεν υποκύπτει στις απειλές του, δεν θα επιμείνει ως στην ανταρσία. Ας μπούμε για μια στιγμή στη θέση του Κακλαμάνη και ας σκεφτούμε συφεροντολογικά όπως κάνει ο ίδιος. Μοναδικό του όπλο αυτή τη στιγμή είναι η απειλή, καθώς διάλεξε να χάσει εξ αρχής τις όποιες πιθανότητες είχε δια της διπλωματικής οδού. Άρα σκεπτικό του ήταν πως αυτή τη χρονική στιγμή έχει περισσότερα να κερδίσει απειλώντας, παρά με το να μεταπείσει το Σαμαρά μέσω τρίτων (ενδεχομένως της Ντόρας).

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο Κακλαμάνης έχει παρομοίως να κερδίσει περισσότερα πηγαίνοντας μέχρι τέλους και θέτοντας υποψηφιότητα. Ποιός θα ήθελε να θεωρηθεί υπέυθηνος για την απώλεια του Δήμου των Αθηνών από τη ΝΔ για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια, και μάλιστα σε μια περίοδο που το κόμμα αυτό προσπαθεί να ανακάμψει; Ποιός είναι διατεθιμένος να γίνει το αντικείμενο καυτηριασμών, ως και να γίνει περίγελος για έναν ολόκληρο χρόνο; Στην περίπτωση που απλώς μείνει στις απειλές, το θέμα θα ξεχαστεί μετά από λίγο καιρό. Σε περίπτωση που προχωρήσει και στοιχήσει το Δήμο στην ΝΔ, θα πάρει πολλά χρόνια για να ξεχαστεί. Επομένως προβλέπω ότι στο τέλος ο Κακλαμάνης θα υποχωρήσει και θα γυρίσει σπίτι του ήσυχα κι ωραία.

Επειδή όμως, καλό θα ήταν να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο, ο Νικήτας να μην απειλεί ναι να είναι έτοιμος, ωσάν μουτζαχεντην, να αγωνισθεί μέρχι τελευταίας ρανίδος, πρέπει να αναρωτηθούμε, ποιές κινήσεις έχει μπροστά του ο Αντ. Σαμαράς για να κερδίσει το Δήμο ενάντια όχι μόνο στο Πασόκ, αλλά και στο αντάρτικο του Νικήτα. Σίγουρα οι κινήσεις του Σαμαρά θα είναι πιο περιορισμένες από πριν, αλλά δεν έχει και τα χέρια δεμένα. Θα χρειαστεί απλώς να δώσει το χρίσμα σε κάποιον της εύνοιας της Ντόρας.

Στην περίπτωση που υποψήφιος κατέβει ένας πρώην υποστηρικτής της Ντόρας Μπακογιάννη, τότε η θέση του Κακλαμάνη θα είναι δύσκολη. Πρώτον, δεν θα πετύχει το δισχασμό που αποσκοπεί διότι Ντόρα και Σαμαράς θα ριχτούν στη μάχη ενωμένοι. Δεύτερον, θα έχει να αντιμετωπίσει τις συνδυασμένες επιθέσεις και των δύο. Όχι μόνο θα χάσει τις εκλογές (αυτό θα γινόταν ούτως ή άλλως), αλλά και ο υποψήφιος της ΝΔ θα τις κερδίσει, και ο ίδιος θα ξεγράψει το πολιτικό του μέλλον.

Όσο για το συγκεκριμένο πρόσωπο, μια προφανής πιθανότητα είναι ο Άρης ο οποίος μπορεί να πείσει την Ντόρα να βάλει όλο το βάρος της από πίσω του. Θέλετε να πάμε παραπέρα; μια άλλη πιθανότητα είναι ο Κυριάκος. Θέλετε να πάμε ακόμα πιο παραπέρα; μια πιθανότητα είναι ακόμα και ο Μειμαράκης. Αυτή θα ήταν μια ευκαιρία να τα ξαναβρούν οι δύο πολιτικοί άντρες. Σίγουρα πάντως δεν θα έχει την ευκαιρία ο Σαμαράς να πειραματιστεί, βάζοντας κάποιο πρόσωπο έξω από τα συνηθισμένα.

Σαν υποσημείωση, θέλω να πω επίσης, οτι δεν το θεωρώ αδύνατο να βάλει ο Σαμαράς κάποιον άνθρωπο δικό του και όχι απαραίτητα από το πρώην στρατόπεδο της Ντόρας και παρά ταύτα να νικήσει το Πασόκ. Το παραπάνω σχόλιο μου εκφράζει την άποψη μου όπως διαμορφώνεται τη χρόνική αυτή στιγμή, η οποία όμως μπορεί άμεσα ν'αλλάξει, όπως εξάλλου είπε και ο Τζον Μ. Κεινς, 'όταν αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζω κι εγώ την άποψή μου'.

Ευχαριστώ
Ο γνώρισμός σας Unionist

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ unionist το τελευταίο σου σχόλιο περί δεδομένων και άποψης (με αφορμή αυτό το σχόλιο κάποιοι θα σε κατέτασσαν στην κατηγορία των κυβιστών – και μη ξεχνάς ότι για τους πολιτικούς άνδρες η συνέπεια έργων και λόγων εντάσσεται στην κατηγορία των προτερημάτων) θα σου παραθέσω κάποια νέα δεδομένα που ίσως αγνοείς ή έχεις ξεχάσει.

Καταρχάς να παρατηρήσω ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια όλων όσων υποστηρίζουν τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. να διαγράψουν το παρελθόν, ακόμα και το πιο πρόσφατο, επιχειρηματολογώντας λες και η πολιτική ζωή της χώρας και πολύ περισσότερο της Ν.Δ. ξεκινά από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος ο Αντώνης Σαμαράς.
Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως επειδή τα γραπτά μένουν, υπάρχουν πολιτικοί που έχουν τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων θεμάτων πολύ καιρό πριν ο Αντώνης Σαμαράς θέσει υποψηφιότητα και τελικά γίνει πρόεδρος της Ν.Δ.
Αναφέρομαι φυσικά στην εκδήλωση του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη στις αρχές Απριλίου 2009 για τα πεπραγμένα της διετίας της Δημοτικής Αρχής όπου ξεκάθαρα ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει και πάλι την επανεκλογή του στο Δήμο της Αθήνας. Εκείνη την περίοδο ουδείς φανταζόταν ότι 7 μήνες αργότερα θα γίνονταν εκλογές, ότι η Ν.Δ θα γνώριζε τη συντριβή κάτι που θα δρομολογούσε την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα. Επίσης ουδείς τον κατηγόρησε για εκβιασμό και άλλα τινά, αφού από όλους θεωρήθηκε μια αυτονόητη κίνηση. Ακόμα κι εσύ προφανώς δεν το πήρες είδηση αφού δεν θεωρήθηκε κάτι το ιδιαίτερο εκείνη την εποχή.

Ο Κακλαμάνης δηλαδή έκανε το αυτονόητο. Ως εκλεγμένος Δήμαρχος ανακοίνωσε την απόφασή του να υπερασπιστεί το έργο που έχει ξεκινήσει στο Δήμο, για μια δεύτερη τετραετία. Κάθε Δήμαρχος έχει αυτό το δικαίωμα.

Έχοντας το παραπάνω ως δεδομένο, έρχομαι στα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Μετά την εκλογή Σαμαρά, και παρά το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τα στελέχη ανάλογα με το ποια τον στήριξαν προεκλογικά και ποια όχι, ξεκίνησε μια παραφιλολογία για το τι θα κάνει με τον Νικήτα Κακλαμάνη. Το θέμα έμεινε εκεί.

Μετά από μέρες προέκυψε το θέμα με τους συμβασιούχους, την απεργία και τους όγκους των σκουπιδιών στην Αθήνα. Τυχαία ή όχι, ακριβώς εκείνες τις ημέρες ξεκίνησε μια έντονη φημολογία ότι ο Σαμαράς δεν πρόκειται να δώσει το χρίσμα στον Κακλαμάνη για το δήμο της Αθήνας.
Η φημολογία και η παραφιλολογία γινόταν όλο και πιο έντονη στον τύπο και κυρίως στο διαδίκτυο. Την ώρα δηλαδή που ο Δήμαρχος πάλευε να σώσει τους συμβασιούχους στην καθαριότητα (κάνοντας σοβαρή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ) και παράλληλα να κρατήσει την πόλη καθαρή δεχόταν πισώπλατα επιθέσεις.

Βγαίνοντας στα μέσα ενημέρωσης να μιλήσει για το πρόβλημα των σκουπιδιών οι δημοσιογράφοι δεν ήταν δυνατόν να μην τον ρωτήσουν και για το θέμα της υποψηφιότητας. Και πάλι ο Δήμαρχος έλεγε τα αυτονόητα. Ότι το έχει δηλώσει εδώ και μήνες και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει απόφαση. Τι άλλο δηλαδή έπρεπε να πει. Σε καμία περίπτωση δεν τον άκουσα να ζητά το χρίσμα από τη Ν.Δ. Άλλωστε όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια (δεν γνωρίζω αν θέλει να το αλλάξει ο νέος Πρόεδρος) η Ν.Δ. δεν ορίζει υποψηφίους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλά από τις υπάρχουσες υποψηφιότητες δηλώνει την υποστήριξη της σε μια από αυτές. Και μάλιστα μόνο στους μεγάλους δήμους και στις πρωτεύουσες των νομών.

Αγαπητέ unionist ελπίζω να σε βοήθησα στη σκέψη σου. Πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται ή όπως θέλουμε εμείς να είναι. Ελπίζω τώρα που άλλαξαν τα δεδομένα να αλλάξεις κι εσύ την άποψή σου.

Φιλικά
κ. Κάποιος

Unionist είπε...

Αγαπητε καποιε. Τα δεδομενα αλλαζουν στο μελλον, οχι στο παρελθον. Δεν βλεπω καποια αλλαγη δεδομενων με βαση αυτα που μου λες.

Αντιθετα, φανταζομαι οτι πιθανοτατα δεν θα μενεις Αθηνα και δεν γνωριζεις πως νιωθει ο Αθηναιος οταν η πολη του εχει πνιγει στα σκουπιδια και ο Δημαρχος του να καταδεχεται να μιλαει για εκλογες. Ουτε ξερεις πως νιωθει ο συμβασιουχος που τον εκμεταλευτεται ο Δημαρχος επι χρονια και τον κραταει σε ομηρεια.

Ενας δημαρχος, την στιγμη που εχει προκυψει κετοια λριση στην πολη του δεν ασχοληται με το αν θα ειναι υποψηφιος... απορριπτει το ερωτημα λεγοντας "οτι δεν ειναι του παροντος" ή "θα τα πουμε όταν ερθει η ωρα". Αυτο απαιτει το πολιτικο ηθος. ο κακλαμανης εχει αναφερει τις τελευταιες μερες, πανω απο μια και δυο φορες οτι θα ειναι υποψηφιος... αρα καταληγουμε οτι θελει να φερει αναστατωσε στη ΝΔ και δεν ηταν απλως μια "απαντηση σε ερωτηση".

Ο Κακλαμανης δεν ηταν ποτε καλη επιλογη για Δημαρχος και φυσικα δεν παραμενει ουτε και σημερα. (χωρια το οτι επεδειξε κακιστη συμπεριφορα κατα τις εσωκομματικες εκλογες μεχρι και μιλησε για τη προγιαγια του Αντ. Σαμαρα και χρησιμοποιησε υπαλληλους του Δημου για να δουλεψουν προς οφελος ενος των δυο υποψηφιων).

Και σημερα με το καλημερα, οταν προσπαθουμε να ανακαμπψουμε σαν κομμα, αποφασιζει να σπειρει παλι διχασμους. Επαναλαμβανω γιατι πρεπει να σε διορθωσω... τα δεδομενα αλλαζουν στο μελλον, οχι στο παρελθον.

Ανώνυμος είπε...

Ρε φίλε τα δεδομένα τα δικά σου άλλαξαν με αυτά που σου λέει ο Κάποιος. Αφού δεν ήξερες ότι ο Κακλαμάνης είχε ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος από τον Απρίλη. Και βγαίνεις και στήνεις ολόκληρα σενάρια με το επιχείρημα ότι ξαφνικά και μέσα στα σκουπίδια θυμήθηκε ο Κακλαμάνης να ανακοινώσει υποψηφιότητα. Είναι δυνατόν; Βάλε το μυαλό σου λίγο να σκεφτεί.

Έχοντας τώρα όλα τα δεδομένα ξανασκέψου λίγο, εκτός κι αν δεν είναι θέμα σκέψεις αλλά αυτά σου έχουν πει να γράφεις κι αυτά γράφεις.

Ποια δεδομένα αλλάζουν στο μέλλον κι όχι στο παρελθόν; Παραμιλάς;