Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Αντί να πάει στη Βόννη, κάθεται και ζημώνει

Ναι, είναι πραγματικότητα, η Ντόρα Μπακογιάννη πλέον δεν θα συνοδέψει τον νεοεκλεγή Πρόεδρο της Νεας Δημοκρατίας (ΝΔ) Αντ. Σαμαρά στη Βόννη για το συνεδριο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος (ΕΛΚ). Η κίνηση που πριν από λίγες μέρες όλοι οι οπαδοί του κόμματος είχαμε χαιρετήσει ως ενωτική και μεγαλοπρεπή, τώρα φαίνεται ότι δεν βρίσκεται στις προταιρεότητες της κας Μπακογιάννη.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε δύο μέρες αφού η Εφημερίδα ‘Το Έθνος’ αποκάλυψε ένα απόρρητο έγγραφο που έκανε λόγο παραχωρήσεις εκ μέρους της Ντ. Μπακογιάννη (ως ΥΠ.ΕΞ.) προς τον Σκοπιανό ομόλογό της Α. Μιλοσόσκι πέρα απο την Ελληνική κόκκινη γραμμή, και μία μέρα αφού η Ριγήλης φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από την πρ Υπουργό. Τελικώς η κα Μπακογιάννη, ενώ είχε συμφωνήσει να συμμετάσχει στο Συνέδριο του ΕΛΚ στο πλευρό του Αντ. Σαμαρά, έκανε πίσω επικαλούμενη λόγους υγείας.

Πολλοί ίσως πουν πως η στάση της πρ. Υπουργου δεν είναι παρά μόνο μια κίνηση αυτοπροστασίας. Άλλοι όμως ίσως το εκλάβουν ως την πρώτη της αντιδραστική κίνηση ενάντια στην νέα ηγεσία της Ριγήλης. Ακόμα χειροτερα, το γεγονός αυτό ίσως αποδεικνύει ότι η ενότητα του κόμματος είναι ακόμα εύθραυστη και η κα Μπακογιάννη είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να χρησιμοποιήσει το πολιτικό της κεφάλαιο για να εκβιάσει τον νέο Πρόεδρο του κόμματος (θυμίζουμε την αναφορά του αδελφού της Κυρ. Μητσοτάκη για «δύο τάσεις» στη ΝΔ και την μη-αποδοκιμασία στην παραίτηση δύο στελεχών του κόμματος από την επαρχία).

Επειδή πιστεύω (και είναι προφανές) ότι το πολτικό κεφάλαιο κάθε πολιτικού πηγάζει από την απήχησή του στη βάση του κόμματος, εαν θέλει η κα Μπακογιάννη να μετριάσει τις υποψίες περί υπονόμευσης προς τον Πρόεδρο του κόμματος, τότε θα είναι υποχρεωμένη να κάνει κάποιες απαραίτητες κινήσεις που θα περάσουν στους ψηφοφόρους της ένα μήνυμα ενότητας. Παράλληλα όμως πρέπει την ίδια ενωτική στάση να υποδείξει και στα στελέχη που προσκεινται σ’αυτην (ή όσα της απομένουν).

Πρώτον, να μην κρύβεται. Εαν κρύβεται δείνει την εντύπωση οτι, πρώτον, είναι καταβεβλημένη από το αποτέλεσμα και, δεύτερον, οτι σκέφτεται τις επόμενες κινήσεις της. Επιπλέον δείχνει οτι αποφέυγει την αντιπαράθεση λόγω του δημοσιεύματος του ‘Έθνους’. Όλα αυτά μπορεί η κα Μπακογιάνη να τα αποφύγει κάνοντας δημόσιες εμφανίσεις και φορώντας το συνηθισμένο της χαμόγελο. Οι εμφανίσεις της αυτές θα πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερες, για παράδειγμα, παρουσιάσεις, εκδηλωσεις, επισκέψεις υπό τα φώτα της δημοσιότητας.

Δέυτερον, να αφήσει να περάσει χρόνος χωρίς να προκαλέσει. Δεν λέω φυσικά οτι αργότερα θα μπορεί να προκαλεί ανενόχλητη, αλλα τουλάχιστον θα έχει μεγαλύτερη ευχέρια κινήσεων. Τωρα δεδομένου του φορτισμένου κλίματος καλό θα ήταν να αποφύγει δηλώσει και κινήσεις που μπορουν να παρερμηνευτούν. Πρέπει να αφήσει να περάσει χρόνος.

Τρίτον, να δώσει πλήρη συνέντευξη σε λίγες μέρες, όπου θα δηλώσει και πάλι την αδιαμφισβήτητη στήριξή της στο πρόσωπο του Αντ. Σαμαρά και θα καταδικάσει τις αποχωρήσεις στελεχών. Καλό θα ήταν να αποφύγει τις αναφορές του αδερφού της σε "τάσεις", όχι επειδή είναι απαραίτητα λαθος σαν ανάλυση αλλά για να μήν παρερμηνευτεί.

Τέταρτον να εμποδίσει τον πατέρα της Κων. Μητσοτάκη από το να κάνει οποιαδήποτε εμπρηστική δήλωση που θα έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική απομόνωσή του, αλλά ίσως και τη δική της.

Η κα Μπακογιάννη αναμφισβήτητα βρίσκεται σε μια απο τις δυσκολότερες στιγμές της πολιτικής της καριέρας, αν όχι τη δυσκολότερη. Όχι μόνο έχασε την αρχηγία, αλλά και αντιμετωπίζει μια βαριά κατηγορία για την στάση της απέναντι στον Ελληνικό λαό και τον πρ. Πρωθυπουργό που της εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ.

Η πολιτική είναι μια ενασχόληση για γερά στομάχια και μόλις δίαλεξε να δείξει στην κα Μπακογιάννη το σκληρό της πρόσωπο. Τώρα είναι η ώρα η κα Μπακογιάννη να βάλει τα δυνατά της και να αποδείξει σε όλους οτι είναι μια πολιτικός με γερά νεύρα.

1 σχόλιο:

xristos είπε...

ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΝ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΤΑ.ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ.
ΗΤΑΝ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟ ΠΩΣ 800000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ,ΕΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ ΛΕΓΑΝΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ 140.000 ΑΤΟΜΑ.(ΕΤΣΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΜΕΓΚΑ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΙ.ΓΙΑΤΙ ΛΕΕΙ ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΟΣΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΨΗΦΗΣΟΥΝΕ ΠΟΛΛΟΙ).ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΙΔΑΝΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΚΑΝΕ ΜΟΚΟ ΜΕΤΑ.
ΚΑΙ ΕΡΧΟΜΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ.ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΕΧΩ ΤΟ 40% ΤΗΣ Ν.Δ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ?ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΑΡΧΗΓΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ 50,66%?
Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.
ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ Η ΒΑΣΗ ΜΙΛΗΣΕ!!!ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ Η ΒΑΣΗ ΟΛΟΙ ΣΙΩΠΟΥΝ.ΑΝ ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΝΔ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΞΟΔΟΣ.ΑΝ ΟΧΙ ΑΣ ΒΓΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΗΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ.
ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΛΗΤΕΡΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΞΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ!!!(ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ).ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝΕ ΑΦΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Η ΚΥΡΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΤΑΝΕ ΓΙΑ 1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΠΙΣΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΠΟΙΟ ΚΡΥΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ.
ΤΩΡΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ???
Ο ΛΑΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΠΟΙΟ ΨΗΛΑ!!!