Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αναρτήθηκε στο παλαιό μου ιστολόγιο greekpolitics.pbolgs.com στις 10 Νοεμβριου 2009

Η σημερινη μερα θα καταγραφει ως μια απο τις σημαντικοτερες στα τελευταια δυσκολα χρονια της Νεας Δημοκρατιας. Σημερα δυο αντρες μιλησαν και ειπαν πολλα. Ο Αντωνης Σαμαρας και ο Δημητρης Αβραμοπουλος ανοιξαν μετωπο απο κοινου στηριζοντας την υποψηφιοτητα του Αντωνη Σαμαρα για την προεδρια της Νεας Δημοκρατιας και τελεσαν μια απο τις μεγαλυτερες ανατροπες που εχει δει η παραταξη αυτη απο τη μερα που ανακοινωθηκε η υποψηφιοτητα Κ. Καραμανλη το 1997.

Μεχρι προτινος οι προβλεψεις ελεγαν οτι ο Δ. Αβραμοπουλος θα στηριξει την Ντορα Μπακογιαννη και οσες ελπιδες γεννηθηκαν απο τη προσφατη ανοδο Σαμαρα στις δημοσκοπησεις θα εσβηναν οριστικα. Ακομα και το Δεξι Εξτρεμ, ισως το πιο δημοφιλες Νεοδημοκρατικο Μπλογκ, δημοσιευσε αναρτηση με τον τιτλο "Νεα Δημοκρατια: Game Over" προβλεποντας οτι ο Δ. Αβραμοπουλος θα υποκλινοταν στους μηχανισμους της Ν. Μπακογιαννη.

Μεσα σε λιγες ωρες ομως τα παντα αλλαξαν. Οι φημες οργιαζαν οτι ο Αβραμοπουλος εν τελει ισως στηριξει τον Α. Σαμαρα, μια ειδηση που πολλοι στην αρχη ισως ελαβαν με επιφυλακτικοτητα. Ελληνικα μπλογκς ειχαν επιβεβαιωσει ωρες πριν την επισημη ανακοινωση, αναφεροντας οτι ο λογος του Δ. Αβραμοπουλου εχει ηδη γραφτει και εχει κλεισει υπερ του Α. Σαμαρα. Και ετσι, μεσα σε λιγα λεπτα γραφτηκε η ιστορια. Στη 1 το μεσημερι τη; 10ης Νοεμβριου 2009, στο King George, ο Δ. Αβραμοπουλος πηρε θεση ανοιχτα υπερ του Α. Σαμαρα, λεγοντας οτι στο κομμα της Νεας Δημοκρατιας δεν χωρανε "παρεουλες" και "μηχανισμοι".

Το γεγονος αυτο αλλαζει πολλα δεδομενα στη Νεα Δημοκρατια. Πρωτον, η συμπνοια Σαμαρα Αβραμοπουλου απογυμνωνει την Μπακογιαννη απο τα επιχειρηματα της. Πλεον η ιδια δεν μπορει ουτε να προβληθει ως εγγυητης της ενοτητας καθως η ενοτητα αυτη ενσαρκωνεται στα προσωπα των δυο πολιτικων ανδρων. Αντιθετα, και μονο η παρουσια της Μπακογιαννη πλεον στην κουρσα για τη διαδοχη διχαζει και ζημειωνει την παραταξη. Επιπλεον, η Μπακογιαννη δεν μπορει να εγγυηθει ουτε και το αμφιπλευρο ανοιγμα του κομματος στο κεντρο και τη δεξια. Αυτο πια εχει καληφθει πληρως αφενος το κεντρο απο τον Δ. Αβραμοπουλο και η κεντρο-δεξια απο τον Α. Σαμαρα.

Δευτερον, η συνεργασια Α. Σαμαρα- Δ. Αβραμοπουλου αναδεκνυει τη νεα γενια ηγεσιας της παραταξης. Απο μια τη στιγμη που κυριαρχουσε η τριαδα Σουφλιας, Μπακογιαννη, Μειμαρακης, το μελλον πλεον εδειχνε ξεκαθαρα το διδυμο Σαμαρα - Αβραμοπουλο. Τα προσωπα που τον τελευταιο καιρο απογοητευσαν τοσο πολυ τη βαση της Νεας Δημοκρατιας σαν σε λιγα λεπτα εγιναν παρελθον και νεα αφθαρτα προσωπα ηρθαν να αναλαβουν τα ηνια της παραταξης. Μηπως αυτο σηματοδοτει και το πολιτικο τελος της Ν. Μπακογιαννη; Σε καμια περιπτωση. Η επιροη της τελευταιας σε μεγαλη μεριδα του κομματος και της κοινωνιας συνεχιζει να υπαρχει και μπορει ακομα να καθορισει εξελιξεις στο μελλον. Εν ολιγης, το πολιτικο κεφαλαιο της Ν. Μπακογιαννη παραμενει ζωντανο και πολυτιμο.

Τελος, Νεα Δημοκρατια και Πασοκ περνουν και επισημα σε μια νεα γενια οπου η πολιτικη στην Ελλαδα θα γινεται ολο και περισσοτερο με πολιτικους και οχι μικροπολιτικους ορους. Παπανδρεου και Σαμαρας, οι δυο παλιοι συμφοιτητες και συγκατοικοι απο την Αμερικη, θα βρεθουν απεναντι ο ενας στον αλλον, παιρνοντας την πολιτικη του τοπου πλεον στα χερια τους.

Η εκβαση αυτη, απο την αρχη της ιστοριας του Α. Σαμαρα μεχρι σημερα μοιαζει λιγο με παραμυθι. Ενα παραμυθι που ειμαστε περηφανοι που πραγματοποιηθηκε στη χωρα μας.

Ευχαριστώ
Ο γνώριμός σας Unionist

Δεν υπάρχουν σχόλια: