Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Η πορεία των υποψηφίων για την αρχηγία της ΝΔ - Δυνατά και αδύνατα σημεία

Αναρτήθηκε στο παλαιό μου ιστολόγιο greekpolitics.pblogs.com στις 19 Οκτωβρίου 2009

Κρίνοντας από τις τελευταίες εξελίξεις, οι δύο υποψήφιοι για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας που κατα τη γνώμη μου διαφέρουν περισσότερο μεταξύ τους είναι η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντώνης Σαμαράς. Οι δύο αυτοί υποψήφιοι εκφράζουν δύο διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες, δυο διαμετρικά αντίθετους πόλους. Τα αποτελέσματα όλων των γνωστών δημοσκοπήσεων και δικτυακών ψηφοφοριών επιβεβαιώνουν αυτή τη δυαδικότητα. Εν τέλη, δεν υπάρχει λόγος να το αρνούμαστε: στον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοι θα είναι, κατα πάσα πιθανότητα, οι δύο προαναφερόμενοι. Χωρίς να θέλω να προεξοφλήσω την αποτυχία των κυριων Αβραμόπουλο και Ψωμιάδη, οι υποψηφιότητες τους δείχνουν να τραβάνε μικρότερο ενδιαφέρον, αλλά και να συγκεντρώνουν και τις μικροτερες πιθανότητες επιτυχίας. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, σας παραθέτω μερικές σκέψεις που πηγάζουν από τη βολιδοσκόπηση της εως τώρα πορείας των Α. Σαμαρά και Ν. Μπακογιάννη. (Για μια σύγκριση των προφίλ όλων των υποφίων δείτε: http://greekpolitics.pblogs.gr/2009/10/h-mellontikh-hgesia-ths-nd-syllogismoi-kai-sygkritikh-analysh-tw.html)

Ιδεολογική πλατφόρμα:

Η Ν. Μπακογιάννη στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας της απέφυγε να δωσει ιδεολογικο στιγμα καταθέτοντας ότι αυτό "είναι γνωστό". Αναφέρθηκε στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, κάτι το οποίο όμως δεν επαρκεί για να κρίνουμε ποια ιδεολογική πλατφόρμα προτίθεται να ακολουθήσει. Ο Α. Σαμαρας, αφ'ετέρου, αφιέρωσε χρόνο να μιλήσει για το ιδεολογικό υπόβαθρο της ΝΔ. Επεξήγησε το πως εκλαμβάνει τον κοινωνικό φιλελευθερισμο και μίλησε και περί πατρίδας. Σ εαυτό το σημείο δίνω έναν πόντο στον Α. Σαμαρά.

Πολιτικές εξαγγελίες:

Στις πολιτικές της εξαγγελίες, η Ν. Μπακογιάννη τόνισε οτί δεν υπάρχουν ομαδοποιήσεις και διαχορισμοί του παρελθόντος, προσπαθώντας να αποβάλει την εικόνα της "Μησοτακικής" και κυρίως να αποφύγει οποιαδήποτε αντίθεσή της με την "Καραμανλική" πτέρυγα του κόμματος. Επίσης θέλησε να δώσει έμφαση στο γεγονός οτί η ίδια υπήρξε πάντα μέλος της ΝΔ. Στην πρόσφατη δευτερολογία της στη Βουλή απέφυγε να μπει στα βαθιά, δηλαδή να αναπτύξει οποιαδήποτε κριτική προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ίσως επειδή θεώρησε οτι προς το παρόν μια γενική εμφάνιση επαρκεί.

ο Α. Σαμαράς στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ανέφερε οτί δεν τον ενδιαφέρουν σε λεπτές ισορροπίες και συσχετισμοί δίνοντας το στίγμα των ανατροπών που αποσκοπεί να κάνει. Έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανανέωση. Επίσης έκανε αναφορά σε "προσωπικά φέουδα" και "μηχανισμούς" κάνοντας έτσι νύξη στις τακτικές της Μητσοτακικής πτέρυγας. Εν ολίγης, όπως και η κα Μπακογίαννη, τόνισε τα δυνατά του στοιχεία. Στην πρόσφατη παρουσία του στο κοινοβούλιο προσπάθησε να ασκήσει αντιπολιτευτικό έργο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (εκτενέστερα από τους άλλους υποψήφιους και βουλευτές). Πιθανότατα, λόγω της δευτερέυουσας ως τώρα παρουσίας του στην κυβέρνηση της ΝΔ, νιώθει την ανάγκη να καλιεργήσει ένα ηγετικό προφίλ.

Σ'αυτο το σημειο ίσως θεωρησουν μερικοί οτι ο Α. Σαμαράς χρειάζεται να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια από την Ν. Μπακογιάννη στην μετάδωση των πολιτικών του εξαγγελιών. Ίσως μερικοί πουν οτί ο αντιπολιτευτικός λόγος της ΝΔ, από όπου κι αν έρχεται, χρειάζεται ακόμα χρόνο για να ωριμάσει. Σε κάθε περίπτωση θα έδινα ενα παραπάνω πόντο στον Α. Σαμαρά εστω για την προσπάθεια του να ασκήσει αντιπολίτευση, και κυρίως γιατί εκτιμώ κάθε προσπάθεια συγκεκριμενοποίησης και τρέφω μια μεγάλη απέχθεια προς τις γενικότητες.

Στρατηγική πριν το Συνέδριο:

Είναι σίγουρα νώρις να κρίνουμε πια στρατηγική θα ακολουθησει ο καθένας για την εκλογή του, αλλά ορίστε κάποιες ασφαλείς σκέψεις. Η Ν. Μπακογιάννη επιθυμεί να οδηγηθεί στην αρχηγία όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε να δρομολογήσει την εκλογή από τη βάση με ένα προφανές προβάδισμα. Διαφαίνεται, λοιπόν, οτί επιθυμεί την εκλογή από τη βάση, αλλά εκ του ασφαλούς. Κατα πάσα πιθανότητα πιστέυει οτί ο χρόνος κυλάει εναντίων της και οτί εάν καθυστερήσει η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου θα χάσει το πάνω χέρι.

Ο Α. Σαμαράς έχει τονίσει ότι, πρώτον, προτιμάει να πάει η εκλογή κατευθείαν στη βάση και επιμένει το συνέδριο να δειαρκέσει πάνω από μία ημέρα. Ο λόγος για το πρώτο είναι να αποφύγει να περάσει ο έλεγχος του κόμματος κατευθείαν στην Ν. Μπακογιάννη και να χρησιμόποιήσει όλο τον διαθέσιμο χρόνο για να πείσει για τις θέσεις του. Γι αυτό το λόγο εξ'άλλου, και όταν ρωτήθηκε για τις πρότάσεις της Ν. Μπακογιάννη, απάντησε, "νομίζω πως έτσι αντί να πάμε στους περισσότερους, πάμε στους λιγότερους". Για τους ίδιους λόγους επίσης προτιμάει και το συνέδριο να δειαρκέσει πάνω από μια μέρα. Εν τέλει, οι τελικές θέσεις της οργανωτικής επιτροπής δείχνουν να γέρνουν προς τις θέσεις του.

Επιπρόσθετα σημεία:

- Μπακογιάννη: Είναι γνωστό πώς η Ν. Μπακογιάνη εδώ και καιρό έχτιζε τον προσωπικό της μηχανισμό και προωθούσε έντονα την προβολή της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πράγματα τα οποία τώρα αποδίδουν καρπούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ειναι η επιστολή υποστήριξης προς τη κα Μπακογιάννη από 1000 (!) μέλη του κινήματος από όλη την Ελλάδα. Σύμμαχός της είναι η εξαιρετική οργάνωση του επιτελίου της και οι διασυνδέσεις που δημιούργησε ως κέντρικό προσωπο τη ΝΔ και της Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.

- Σαμαράς: Πιστέυω πως ο Α. Σαμαράς δείχνει μέρα με τη μέρα οτί μπορεί να αποτελέσει τη λύση στο αδιεξοδο αλλα και να εμπνέυσει τη βάση. Παράδειγμα αποτελέι η αφθόρμητη επιστολή 29 μελών της ΟΝΝΕΔ καλωντας τον να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Μεγάλος αντίπαλός του είναι ο χρόνος και η αναγκη του για μεγαλυτερη τεχνική οργάνωση.

Στους παραπάνω συλλογισμούς σκόπημα απέφυγα να εκφράσω την σκέψη μου για την εως τώρα πορεία του Δ. Αβραμόπουλου και Π. Ψωμιάδη. Παρ„'ολο το σεβασμό μου προς το πρόσωπό τους, δεν πιστέυω οτι ο Δ. Αβραμόπουλος έχει σοβαρές ελπίδες να περάσει στον δέυτερο γύρω, πόσο μάλλον να αναδειχθεί στην αρχηγία του κόμματος. Το ίδιο ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό για τον Π. Ψωμιαδη. Η αντίθεση Α. Σαμαρά, Ν. Μπακογιάννη μοιάζει σαν ειρωνία της τύχης που αναγεννά το πιο μακρινό και ιστορικό φέουδο της ΝΔ. αυτή τη φορά όμως γίνεται με εντελώς διαφορετικούς όρους. Παρότι οι περισσότερες συγκιρίες δείχνουν να ευνοούν την Ν. Μπακογιάννη, η επιλογή του Α. Σαμαρά πιστεύω οτί ειναι καλύτερη από Εθνική και κομματική σκοπιά (δείτε επίσης: http://greekpolitics.pblogs.gr/2009/10/h-mellontikh-hgesia-ths-nd-syllogismoi-kai-sygkritikh-analysh-tw.html).


Ευχαριστώ για την ανάγνωση
Ο γνώριμός σας Unionist

Δεν υπάρχουν σχόλια: