Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Ντόρα Μπακογιάννη: τί θα γράψει η ιστορία;

Για οσους εβλεπαν μακρια (και δεν συμπεριλαμβανω τον εαυτο μου) η ηττα της Ν. Μπακογιαννη ισως να διαφαινοταν απο τη στιγμη που η εκλογη του Προεδρου της Νεας Δημοκρατιας πηγε στη βαση. Η μερα της εκλογης βεβαια απεχει ακομα και οπως λενε πολλοι, η καλπη ειναι εγγυμονουσα γυναικα.

Ειναι παντως ξεκαθαρο οτι την στιγμη που μιλαμε υπαρχει μια ξεκαθαρη δυναμικη (το ατιμο το momentum που εφαγε τη Χιλαρι) υπερ του διδυμου Σαμαρα-Αβραμοπουλου. Κατα την αποψη μου, η βαση της ΝΔ διακειται ολο και πιο φιλικα προς τον Α. Σαμαρα διοτι εκπροσωπει το καινουργιο για τη Νεα Δημοκρατια, το φρεσκο, που δεν συνδεεται με τα τελευταια χρονια διακυβερνησης της. Το γεγονος οτι αυτος και ο Δ. Αβραμοπουλος υπηρξαν αντιδραστικα στοιχεια στο παρελθον ειναι υπερ τους διοτι εφοσον εκλεγουν θα τραβηξουν την προσοχη ολων οσων ειχαν απογοητευτει με τη κυβερνηση της ΝΔ. Αυτο ακριβως το γεγονος ειναι που δημιουργει την δυναμικη τους και στις εσωκομματικες εκλογες: οσο μεγαλωνουν τα ποσοστα τους τοσο η πλατια βαση βλεπει με θετικοτερο ματι την εκλογη Σαμαρα.

Η κα Μπακογιαννη, οπως απεδειξε, μπορει παντα να προβαλει τα ονοματα των βουλευτων και αλλων συνεδρων που την υποστηριζουν και να θυμιζει οτι οι αντιπαλοι της καποτε εφυγαν απο τη Νεα Δημοκρατια, αλλα τα γεγονοτα απο μονα τους ειναι εναντιων της. Ο απογητευμενος κοσμος της Νεας Δημοκρατιας, μετα απο την τελευταια βαρια ηττα, θελει οπωσδηποτε να αποφυγει εναν Προεδρο που φερει εντονες αναμνησεις απο την παλια κυβερνηση. Δυστυχως γι αυτην, η Ν. Μπακογιαννη αυτο ακριβως εκπροσωπευει. Πολυ λιγο ενδιαφερει τον καθενα αν ο Σαμαρας καποτε αντιπολιτευτηκε την Νεα Δημοκρατια, εφοσον σημερα μπορει να εμπνευσει για αλλη μια φορα το σεβασμο και να κερδισει την εμπιστοσυνη τους.

Η πολιτικη της Ν. Μπακογιαννη να επικεντρωνεται στο παρελθον των δυο ανθυποψηφιων της εχει αποδειχθει λαθος και ως τωρα εχει φερει μονο το αντιθετο αποτελεσμα στην κοινη γνωμη. Γιατι λοιπον δεν καταλαβαινει και η ιδια οτι συνεχιζοντας με την ιδια πολιτικη θα συνεχισει να χανει και θα βλεπει τα ποσοστα του Α. Σαμαρα να ανεβαινουν;

Αποψη μου ειναι πως η πρωην ΥΠ.ΕΞ. δεν ηταν ποτε της προετοιμασμενη για μια μαχη σωμα με σωμα και ως εκ τουτου δεν ανεπτυξε ποτε πολιτικο λογο ουτε και αντεπιχειρηματα στο λογο του Α. Σαμαρα. Σημερα, κρινοντας απο το οτι ο Α. Σαμαρας εχει ουσιαστικα θεσει τους ορους της πολιτικης συζητησης (κοινωνικος φιλελευθερισμος/ιδεολογια της ΝΔ/παραδοσιακοι ψηφοφοροι) και μην μπορωντας να δωσει απαντησεις, εμμενει στην παγια πλεον τακτικη της να θυμιζει το 93 ή να δινει προχειρες απαντησεις τους στυλ "δεν ειναι λυση η περιχαρακωση". Λες και ο Α. Σαμαρας μιλησε ποτε για περιχαρακωση.

Εν τελει, ισως η ιστορια θα γραψει πως η πιο μεγαλη ατυχια της ηταν το οτι εκανε το μεγαλυτερο της λαθος, οταν ο Σαμαρας επαιξε το καλυτερο του χαρτι.

Ευχαριστω
Ο γνώριμός σας Unionist

Δεν υπάρχουν σχόλια: