Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ; μια πρόχειρη σύγκριση ανάμεσα στη Μέδουσα και τη Νέμεση


Οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ανάλυσης. Ζούμε το πρώτο στάδιο ενός συνδρόμου "Δημοκρατίας της Βαϊμάρης": όλοι καταρέουν και όλοι έχουν πειστεί ότι η καταστροφή είναι η μόνη δίοδο από το χάλι. Εύγε.

Αν όμως στους λίγους εναπομείναντες λογικούς η προοπτική του να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία μοιάζει τρομάκτική, τότε ένα έχω να σας πω: ΕΙΣΤΕ ΚΟΤΕΣ ΡΕ! Γιατί άραγε οι πιο ενημεροι για τα θέματα της επικαιρότητας να είναι πάντα και οι πιο φοβιτσιάριδες; Αλλά δεν φταίτε εσείς. Το πρόβλημα είναι ότι έτσι λειτουργεί και ο υπόλοιπος κόσμος, όλες οι αγορές και οι υπάρχουσες πολιτικές δομές. Είναι απλό και εξηγώ αμέσως:

Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, έστω και μια ώρα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αρκεί για να καταρρεύσουν όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου (με πρώτο και καλύτερο το δικό μας) και για να κάνουν φτερά όλες οι καταθέσεις των Ελλήνων. Αυτά δεν τα λέω επειδή δεν εμπιστεύομαι τις κυβερνητικές ικανότητες του Τσίπρα και του Λαφαζάνη (που δεν τις εμπιστεύομαι). Τα λέω επειδή, έτσι που είναι σχεδιασμένες οι σύγχρονες οικονομίες, αρκούν μερικά κακά νέα για να τις στείλουν όλες στον τάρταρο. Ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ που απορρίπτει τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους σε μια ασταθή περίοδο σαν τη σημερινή είναι αρκετό από μόνο του - χωρίς να προλάβει να κυβερνήσει ούτε μια ώρα επαναλαμβάνω - να προκαλέσει σταδιακά σοκ στις αγορές, τους επενδυτές και το τραπεζικό σύστημα. Στον απόηχο όλων των παραπάνω, ας μας φυλάει ο Θεός όταν τα ανέμπειρα και εκκεντρικά στελέχη του Τσίπρα επιδοθούν στο κυβερνητικό τους έργο.Αυτό εδώ είναι το επίσημο βιογραφικό στην ιστοσελίδα του μεγαλοστελέχους και μελλοντικής υπουργού (αμύνης;) Ρένας Δούρου


Αρχή μας λοιπόν είναι το εξής: Όσο κι αν οι ρομαντικές εκδοχές της "βίαιας επανάστασης ενάντια στο σάπιο σύστημα" ακούγονται ωραίες, δεν είναι αυτές που ξεπερνάνε μια κρίση σαν τη δικιά μας. Ποτέ και πουθενά. Αντίθετα χειροτερεύουν τα πράγματα. Όσο δύσκολο κι αν είναι να το αποδεχτούμε, το βαρέλι δεν έχει ποτέ πάτο και ένας πρωθυπουργός σαν τον Τσίπρα θα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα για τη χώρα μας. 

Άρα συνωμοτήσουμε για να τον καταστρέψουμε.. mwhahaha

Υπάρχουν δύο τρόποι για να τελειώνουμε με το αστείο της μεταπολίτευσης που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ: 1. να τον αφήσουμε να κυβερνήσει (η μέθοδος της κάθαρσης), και 2. να του μειώσουμε σταδιακά την εκλογική του δύναμη.

Ο πρώτος τρόπος είναι και ο πιο καταστροφικός. Η μέθοδος αυτή είναι και η πιο τρομακτική, αλλά και η πιο σίγουρη. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σημαίνει απλά, άλλη μια επανάληψη της διακυβέρνησης από τους ατάλαντους και αστοιχείωτους πολιτικάντηδες της δεκαετίας του 80, τύπου Κουλούρη, Τσοχατζόπουλο και Κατσιφάρα. Λίγοι μήνες με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αρκέσουν για να απομυθοποιήσουν τους αγνούς τιμητές του λαού, με ακόμα μεγαλύτερο κόστος, όμως, για τους πολίτες της χώρας και τις επόμενες γενιές.


Αυτό εδώ το σούργελο βρισκόταν στις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ. Κλικ εδώ κι εδώ


Άρα προτιμάμε το δεύτερο; όσοι λέτε "ναι," μπράβο! είστε οι λογικοί και διορατικοί άνθρωποι αυτής της χώρας. Αν λέτε "όχι," δεν έχετε παρά να διαβάσετε το βιβλίο της Εξόδου, για να μάθετε τι παθαίνει ένας λαός, εν προκειμένω οι Αιγύπτιοι, όταν αψηφά την πραγματικότητα και κάνει του κεφαλιού του (Κεφ.Ζ΄- ΙΑ΄). Και ΟΧΙ, δεν σας τρομοκρατώ! Δεν έφτιαξα εγώ τους κανόνες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος (και ούτε θα τους αλλάξουν τα βλήτα του ΣΥΡΙΖΑ).


Ο Γιάννης Μιλιός (εδώ έχει ψωμί) ήταν ο άνθρωπος που συνέταξε το γνωστό οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν περιείχε μέσα ούτε έναν αριθμό, ο άνθρωπος που  προτείνει τη  φορολογία των επιχειρήσεων επί του τζίρου, ο άνθρωπος που ενδεχομένως δίνει ιδέες στον Τσίπρα για να εύχεται "να είχαμε γίνει Αργεντινή" και ο άνθρωπος που  δημοσίευσε την παραπάνω φωτογραφία αυτή το facebook. Να φανταστώ και ο μελλοντικός μας υπουργός... οικονομικών;


Ο μόνος τρόπος να μειώσουμε τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενδυναμώσουμε την επιρροή του ΠΑΣΟΚ. Ναι! Αυτό το κόμμα που έφερε τη χώρα στην κατάστασή που είναι σήμερα. Αυτό που 30 χρόνια εξαγόραζε στρατιώτες με διορισμούς και ψήφους με ρουσφέτια σε βαθμό που η ΝΔ ούτε θα μπορούσε να ονειρευτεί. Με βαρεία την καρδιά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η μόνη μας  ελπίδα να παραμείνουμε στο Ευρώ και να ξαναχτίσουμε τη χώρα είναι το ΠΑΣΟΚ ή ένα κόμμα που θα γεννηθεί από τα σπλάχνα του σε συνδυασμό με άλλα κεντρώα αστικά κόμματα. Η ΝΔ, μπορεί να κάνει πολλά, μπορεί να επαναφέρει την ανάπτυξη, να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος, αλλά δεν μπορεί να κυβερνάει για πάντα.


Φύγε καλή μου να γιάνει το κόμμα


Μην το απορείτε όσοι το νομίζατε τελειωμένο. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που διατηρεί διασυνδέσεις με αντίστοιχα κόμματα του εξωτερικού (όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει παρέα μόνο με το κόμμα του Τσάβεζ), έχει στελέχη με εμπειρία, έχει μηχανισμό και δεξαμενή που δεν διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι το ξεγράφετε, κούνια που σας κούναγε. Κι όμως αυτή τη στιγμή καταρρέει δημοσκοπικά, και, ακόμα και βασικά στελέχη του την κάνουν με μικρές δρασκελιές. Όλοι ανακαλύπτουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τους εκφράζει. Τα ξέρουμε και τα'χουμε ξανακούσει.


Με πιάνει ρίγη. Ο Λοβέρδος πάνω από τα κόμματα


Ο Βενιζέλος ήδη θα κοιτάει σοβαρά την προοπτική να μειώσει το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Αλλά όσο είναι στην κυβέρνηση δεν έχει μεγάλο περιθώριο κινήσεων, ενώ θα συνεχίσει να δέχεται το πολιτικό κόστος των μέτρων. Γι αυτό θα χρειαστεί να υιοθετήσει ένα συνδυασμό κινήσεων.

Πρώτα, υπομονή. Η στροφή στο κλίμα δεν έρχεται ποτέ αμέσως. Ίσως έρθει μόνο μετά από τις επόμενες εκλογές. Γιατί όχι όμως και πριν από αυτές. Γι αυτό το ΠΑΣΟΚ οφείλει να εξηγήσει στα εναπομέιναντα μέλη του τις αρετές της Ιώβιας υπομονής (Ιεζεκιήλ, 14,20).

Δεύτερον, περιορισμό των διαρροών.  Σταθερό εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ είναι οι συνταξιούχοι, αυτοί που δεν συγκινούνται από τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν μάθει ότι οι μαλακίες στη ζωή πληρώνονται. Γι αυτό και δεν στρέφονται προς τα άλλα κόμματα της αριστεράς. Πρέπει λοιπόν να γίνει νέο στοχευμένο άνοιγμα στους συνταξιούχους.

Τρίτον, επικοινωνιακή στρατηγική. Ο Βενιζέλος πρέπει να αναμορφώσει το κόμμα, να αξιοποιήσει νέους και να επενδύσει στο πολιτικό μάρκετινγκ. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής θα πρέπει να αδυνατίσει και ο Βενιζέλος. Μη γελάτε. Και μη με βγάλετε ρατσιστή...  δεν τα αποφασίζω εγώ αυτά τα πράγματα. Το αδυνάτισμα του Καραμανλή έκανε θαύματα το 2004 και το 2007. Τι περιμένεις Μπένυ για να αρχίσεις τις κούρες; να στο πει η Τρόικα;Πανευρωπαική πρωτοτυπία

Τέταρτον, η συνεργασία με άλλα πολιτικά κόμματα που έχουν αντίστοιχο συμφέρον να παταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. τη ΝΔ και το ΚΚΕ.  Σε βάθος χρόνου πρέπει να εξετάσει ιο σοβαρά την προοπτική να ενωθεί με τη Νέα Δημοκρατία και ενδεχομένως άλλα μικρά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα για τη δημιουργία νέου φορέα.
Παράλληλα, μέχρι τότε η ΝΔ μπορεί να πατάξει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζοντάς τον να δεχθεί τη δόση του 2013, με τον ίδιο τρόπο που απειλήθηκε και ο Σαμαράς πριν από ένα χρόνο περίπου. Ο Τσίπρας δεν έχει ούτε την εμπειρία ούτε το έρεισμα στο εξωτερικό να υπερσκελίσει ένα τέτοιο εμπόδιο και θα αναγκαστεί να συναινέσει !ΚΑ ΤΖΑΝΓΚ!
Τέλος, το ΚΚΕ πρέπει να αλλάξει ηγεσία και να βελτιώσει τη ρητορική του για να αρχίσει να ανέρχεται δημοσκοπικά. Γι αυτά δεν μπορεί να πιέσουν δημόσια ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς αλλά μπορούν να συναντηθούν μυστικά για να χαράξουν από κοινού στρατηγικές και να ωφεληθούν από συνέργειες.


Άντε βρε παλιόπαιδα με τις κολακίες σας... κι εκεί που έλεγα να φύγω


Τέλος, πρέπει κι οι απλοί πολίτες να το καταλάβουν και να προσαρμόσουν το λόγο τους. Ας δουν το ΠΑΣΟΚ όπως είναι σήμερα: ένα κόμμα της αντιπολίτευσης με καλύτερα στοιχεία από το ΣΥΡΙΖΑ.

Είτε παίρνει το ΠΑΣΟΚ αυτές τις συμβουλές σοβαρά υπ'όψιν του, είτε κάθεται και συνεχίζει να βλέπει τις εξελίξεις να περνούν. Η αποφάσεις ανήκουν στο ίδιο.

Good luck and let us know how it goes. Έχετε κι άλλες ερωτήσεις; στείλτε μου μήνυμα ;)
giousef@gmail.com

Γιούσεφ

Δεν υπάρχουν σχόλια: