Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΤΙ-ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΟΠΤΩΝ


Αναρτήθηκε στο παλαιό μου ιστολόγιο greekpolitics.pblogs.com στις 28 Μαρτιου 2009

Η χώρα μας θα συμμετέχει στην 'Ώρα της Γης' με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που κάνει τους περισσότερους από εμάς υπερήφανους. Χιλιάδες Έλληνες θα κλείσουν τα φώτα για μια ώρα και θα δώσουν ένα ηχηρό μύνημα πως η συλλογική προσπάθεια και η αλλαγή νοοτροπίας είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να διασώσουμε το περιβάλλον. Υπάρχει όμως και ένας αριθμός ατόμων οι οποίοι από αντίδραση το βράδυ του Σαββάτου αντί να σβήσουν, θα ανάψουν τα φώτα τους ως ένδειξη αντίδρασης για την μαλθακή στάση της WWF στα οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Τις μέρες πριν την 'Ώρα τις Γης' βρίσκει κανείς στο facebook Ελληνικές ομάδες χιλίων και περισσοτέρων ατόμων, όπου διαβάζουμε μεταξύ των άλλων τα παρακάτω λόγια: "Αυτοί που δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του συντάγματος που αποχαρακτηρίζει χιλιάδες στρέματα δασικών εκτάσεων , αυτοί που δε συζητούν καν όλα τα δάση και τα πάρκα να αποτελούν λαική περιουσία με νόμους προστασίας ( ...;) έρχονται τώρα να μας πείσουν πως με τέτοιες υποκριτικές 'διαμαρτυρίες' θα σωσουμε το περιβάλλον"; και τελειώνουν με το εξής: " "είμαι πεπεισμένος πως μονο με το σοσιαλιστικό, κεντρικά σχεδιασμένο τρόπο παραγωγής υπάρχει ελπίδα να σωθεί το περιβάλλον" Ζαν Ζακ Κουστώ "

Δεν έχω σκοπό να σχολιάσω τη κομματική/ιδεολογική προέλευση αυτών των ανθρώπων ούτε και την πάγεια πολιτική της WWF να αποφεύγει τις ακρότητες της Greenpeace. Επίσης δεν πιστευώ ότι συντρέχει λόγος υπεράσπισης όσων έχουν την ευαισθησία να συμμετέχουν στην 'Ώρα της Γης'.

Δεν γίνεται, όμως, να αγνοήσουμε ότι πάνω από οποιαδήποτε οικολογική συνείδηση, ο λόγος που ωθεί μερικούς να εναντιώνονται σε τέτοιες συμβολικές πράξεις είναι ένας: η υπεροψία.

Η στάση των αντιδραστικών εμπνέεται από τη διάθεση τους να μειώσουν όσους συμμετέχουν σε αυτή τη συμβολική κίνηση. Κάθε κοινωνικό κίνημα έχει και μια μερίδα του κόσμου που αντιδρούν διότι πιστεύουν διαφορετικά, αλλα και μια αλλη μερίδα που απλώς αντιδρούν επειδή είναι πεπεισμένοι οτι αυτοί είναι καλύτεροι από το κοινωνικό σύνολο. Όπως με όλα τα αντιδραστικά κινήματα δεν έλλειψαν από το διαδύκτυο και οι συχνές προσβολές προς αυτούς που επιλέγουν να κλείσουν τα φώτα και να συμμετέχουν στον συμβολισμό.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι αντιδρώντες προβάλουν ως επιχείρημα την πίστη τους οτι αυτοί υιοθετούν την φιλικότερη προς το περιβάλλον συμπεριφορά, ξεχνώντας ότι στις σύχρονες κοινωνίες η ζωή όλων μας έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον. Οι αντιδρώντες επίσης προβάλλουν ότι αυτοί συμμετέχουν σε έναν αγώνα πολιτικού χαρακτήρα μέσα από το πλαίσιο που τους παρέχει η προσχώρησή τους σε ένα πολιτικό ή και κομματικό σχηματισμό, ξεχνώντας ότι η κοινωνία μόνο συλλογικά μπορεί να ασκήσει πολιτική πίεση στους ηγέτες της για μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Η περιθωριοποίησή τους εξ ορισμού ακυρώνει τα επιχειρήματά τους.

Αυτό που αδυνατεί να δει αυτή η μερίδα του κόσμου είναι οτι οι συμβολικές κινήσεις οπως η 'Ώρα της Γης' έχουν πολαπλά ωφέλη από οικολογικής πλευράς. Πρώτον, επιτρέπουν στην κοινωνία να βιώσει την αποτελεσματικότητα της συλλογικής προσπάθειας η οποία βρίσκεται στην καρδιά της προστασίας του περιβάλλοντος.

Δεύτερον, η από κοινού προσπάθεια και η προβολή του μυνήματος από τα ΜΜΕ επιτρέπει το μύνημα της προστασίας του πλανήτη να μεταφερθεί και να φτάσει στα αυτιά ανθρώπων που δεν το είχαν ακούσει ως τώρα. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, υπάρχει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας που δεν έχει επίγνωση του αντίκτυπου που έχει η συμπεριφορά τους στο πλανήτη και δεν γνωρίζει πως να την μειώσει.

Τέλος, η συλλογική συμμετοχή στέλνει το μύνημα στην πολιτική μας ηγεσία ότι το περιβάλλον συγκαταλέγεται πλέον στις βασικές ανησυχίες των πολιτών και αυτοί οφείλουν να το θέσουν ανάμεσα στις προτεραιότητές τους.

Είναι αλήθεια ότι μια ώρα χωρίς φως δεν επαρκεί για να σώσουμε το περιβάλλον και ότι η οικολογική συμπεριφορά, η ανακύκλωση, η μη-χρήση αυτοκινήτου είναι προτιμοτέρη από οποιαδήποτε συμμετοχή σε συμβολικές πράξεις. Οστώσο οι πράξεις αυτές αποδεικνύουν ότι οι συμπολίτες μας νοιάζονται επιτέλους για το περιβάλλον και στέλνουν ελπιδοφόρα μυνήματα για το μέλλον.

Φιλικα
Ο γνώριμός σας Unionist

Δεν υπάρχουν σχόλια: