Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Χρυσή Αυγή: ανησυχώ, αλλά δεν φοβάμαι

Η Χρυσή Αυγή (ΧΑ) είναι μια βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και όσοι αρνούνται να το καταλαβαίνουν δυστυχώς βρίσκονται σε σύγχυση. Η συνεχής άνοδό της, σε συνδυασμό με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμονεύει για την ανάληψη της εξουσίας, είναι αρκετά για να αντιληφθούμε ότι το φιτίλι της βόμβας αυτής έχει ανάψει και οι διορατικότεροι από εσάς το βλέπετε.

Η ΧΑ είναι ένα φαινόμενο που μας πάει στην εποχή του μεσοπολέμου. Τότε, μέλη της εργατικής τάξης σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (αλλά και στην Αμερική) που δεν πείθονταν από τη ρητορική των σοσιαλιστών έβλεπαν στο εθνικιστικό μέτωπο μια ελπίδα και προοπτική. Τότε όμως οι οπαδοί του εθνικισμού μπορούσαν να επικαλούνται άγνοια των επιπτώσεών του. Τώρα δεν μπορούμε. Δεν υπάρχει άνθρωπος σήμερα στην Ελλάδα που να αγνοεί τις συνέπειες του ακραίου εθνικισμού στην χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι, παρ' όλο που οι οπαδοί της ΧΑ αναλογίζονται τις συνέπειες των πράξεών τους, συνεχίζουν να τη στηρίζουν.

Ποιοί θα βγουν χαμένοι από την άνοδο της ΧΑ; Πιθανότατα όλοι. Ακόμα κι αν δεν βγει ποτέ η ΧΑ πρώτο κόμμα, η παρουσία της και μόνο αρκεί για να αποσταθεροποιήσει το κράτος με αρνητικές συνέπειες για όλη την κοινωνία. Περισσότερο, όμως, θα ζημιωθούν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της, και αυτό γιατί σε περιόδους κρίσεων, τα κοινωνικά στρώματα που την στηρίζουν θα είναι αυτά που υποφέρουν περισσότερο (αυτό ίσως, όμως, να μην το ξέρουν ακόμα).

Ο Κασιδιάρης μπορεί να είναι προιόν της κρίσης,
ποιος τον αφήνει ακόμα ελεύθερο όμως;
Γιατί δεν "τα κάνω" πάνω μου λοιπόν; Γιατί δεν πιστεύω ότι η ΧΑ θα απειλεί για πολύ ακόμα τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και ότι σύντομα θα πέσει η απήχησή της. Η ΧΑ απλώς κάνει χρήση του χρόνου που της έχει δοθεί. Και αυτό επειδή για την ώρα η ΧΑ τελεί διάφορες βολικές λειτουργίες:
Από τη μια παίζει το ρόλο του μπαμπούλα. Συσπειρώνει τους ψηφοφόρους της ΝΔ που βλέπουν τον κίνδυνο της ΧΑ. Παράλληλα κρατάει χαμηλά τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων τα οποία διαφορετικά ίσως και να απειλούσαν περισσότερο τη ΝΔ και να αποκτούσαν ιδιαίτερη δυναμική. Παράλληλα, αποτελεί μπαμπούλα και ενάντια στην τρόικα και έμμεσο χαρτί διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης.

Η ΧΑ αποσυμφορεί το εκλογικό σώμα. Δημιουργεί στους ψηφοφόρους την ψευδαίσθηση της επανάστασης. Η Μαρξιστική αυτή λειτουργία παρέχει χρόνο στους κυβερνώντες και τους επιτρέπει να κάνουν τη δουλειά τους όσο ένα μέρος του εκλογικού σώματος "επαναστατεί" από τον καναπέ του. Μια αντίστοιχη λειτουργία εκπληρώνουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (οι οποίοι επίσης παραδόξως κρατάνε χαμηλά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ).

Η ΧΑ τελεί κοινωνικό έργο. Μειώνει την εγκληματικότητα σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου, μοιράζει τρόφιμα και βοηθάει γέροντες. Γνώμη μου είναι ότι η ΧΑ υπερβάλει αρκετά για την έκταση του κοινωνικού έργου που προσφέρει και αποσκοπεί μόνο στη μιντιακή της εικόνα, αλλά όσο και να'χει, κάποιο έργο σίγουρα το κάνει.

Θα σταματήσει εκεί η ΧΑ; όχι βέβαια. Το πρόσφορο έδαφος που τις δίνεται μπορεί στο μέλλον να την οδηγήσει σε αποτρόπαιες πράξεις. Για την ώρα, το σκληρό πρόσωπό της το βιώνουν μόνο οι μετανάστες (νόμιμοι και μη) που δέχονται τις επιθέσεις της. Αργότερα, όμως, τις συνέπειες θα τις βιώνουμε όλοι. Ενδεχομένως στο μέλλον πολλές περιοχές της χώρας μας να λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες και, Έλληνες και μη, να μην έχουμε τα ίδια δικαιώματα με άλλους. Παράλληλα στο εξωτερικό η εικόνα μας θα συνεχίσει να διαβρώνεται. Ίσως έτσι πληγεί και ο τουρισμός.

Το παρακράτος στο Μεσολόγγι
Τη στιγμή αυτή που μιλάμε το κράτος διαθέτει αρκετά στοιχεία στα χέρια του για να τη θέσει εκτός νόμου ή τουλάχιστον να διώξει νομικά διάφορα μέλη της. Όμως επιλέγει να την ανεχτεί. Η παραπομπή μελών της στη δεοντολογική υπηρεσία της Βουλής δεν μπορεί να την αποθαρρύνει.

Δυστυχώς, όσο περιμένουμε, τόσο και η οργάνωση αυτή ενδυναμώνεται. Στο μέλλον, όμως, πιστεύω ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το κράτος θα κινηθεί εναντίων της. Θέλω να πιστεύω ότι σκοπός του κράτους είναι να τη παγιδέψει μέσα στην ίδια την έπαρσή της, και όταν το κάνει, θα ρίξει όλο το σύστημα εναντίων της. Θα τραυματίσει την εικόνα της και θα την παραδώσει στο μιντιακό κατεστημένο να αποτελειώσει τη δουλειά (το ίδιο κατεστημένο που την εγείρει σήμερα). Μια αρχή έγινε με την εγκύκλιο του Αρείου Πάγου η οποία αναφέρει ότι επιτρέπεται να συλλαμβάνονται βουλευτές που προκαλούν αξιόποινες πράξεις. Μένει να δούμε και πως θα εφαρμοστεί.

Με σημαίες ως σκουπόξυλα, ενάντια στην προσπάθεια του κράτους
να αντιμετωπίσει τη λαθρομετανάστευση

Πριν από χρόνια είχα δει την ταινία "Ο Μισισιπής καίγεται" για την εποχή όπου η Κου Κλουξ Κλαν ήταν κραταιά στον Αμερικανικό νότο. Στην ταινία η ΣΙΑ χρησιμοποιεί αμφίβολες μεθόδους για να παγιδεύει και να συλλάβει τα μέλη της οργάνωσης. Ένα από τα σλόγκαν της ταινίας ήταν η "Αμερική βρίσκεται σε πόλεμο με τον εαυτό της." Μέσα σ'έναν πολύ χειρότερο και πολυεπίπεδο πόλεμο βρίσκεται η χώρα μας σήμερα. Το κράτος και η μεσαία τάξη συμπιέζεται ανάμεσα στα άκρα και το κράτος πρέπει να δράσει αντί να κρύβεται πίσω από το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε τη ΧΑ στη Βουλή.

Το κράτος μας αντιπροσωπεύει όλους και πρεσβεύει αξίες που πάνε πιο μακρυά από το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου. Όταν τίθενται θέματα θεμελιώδους νομιμότητας, η ιστορία ζητάει από αυτό να δράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: