Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Καλό το πλεόνασμα, αλλά θέλει και ξεκώλιασμα

Διάβασα σήμερα μια ανάρτηση στο Αμερικάνικο οικονομικό μπλογκ "The Big Picture" σχετικά με το έλλειμα στην Αμερική.
Εκεί πέτυχα μια φράση του Έρνεστ Χέμινγουέι από το βιβλίο του "Και ο Ήλιος Ανατέλλει":

- Πώς χρεωκόπησες;
- Με δύο τρόπους, πρώτα σταδιακά και μετά απότομα.

Respect!
Ένας άνθρωπος που μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τα οικονομικά. Αλλά είναι αρκετά έξυπνος ώστε να αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη φύση αλλά και τους νόμους της φύσης.



Όσοι την τελευταία δεκαετία θεωρούσαν ότι προτεραιότητα του Ελληνικού κράτους έπρεπε να είναι η μείωση του ελλείματος, λογικά τα τελευταία δύο χρόνια θα ρίχνετε συχνά στους συμπολίτες σας το βλέμα τύπου "εγώ στα'λεγα" ;)

Όσοι τόσα χρόνια αναρωτιόσασταν "πως είναι δυνατόν ένα κράτος να στέκεται όπως στέκεται;"
όσοι βλέπατε επιχειρήσεις να ανεβάζουν το τζίρο τους στο Θεό χωρίς η χώρα αυτή να παράγει σχεδόν τίποτα,
όσοι βέπατε να ξοδεύον οι πάσης φύσεως Ελληνάρες σαν να μην υπάρχει αύριο, τουλάχιστον σήμερα ξέρετε ότι υπάρχει λογική στα οικονομικά. Γι αυτό εξάλλου την λένε και "επιστήμη."

Τον Άυγουστο λοιπόν κατάφερε το κράτος να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 850 εκ ευρώ. Γιατί αυτό μας κάνει μάγκες; όχι μόνο επειδή αρχίζουμε επιτέλους σιγά σιγά να στεκόμαστε στα πόδια μας, αλλά επειδή τώρα πλέον μπορούμε να διαπραγματευόμαστε με καλύτερους όρους απέναντι στους δανειστές μας.

Αν προέρχεστε από το κομμάτι της κοινωνίας που έχετε γνώση της κατάστασής μας και δεν περιμένετε μάννα εξ ουρανού (Εξ. 15:1) από το Τσίπρα, ακόμα κι αν δυσπιστούσατε αρχικά με το Σαμαρά, τουλάχιστον τώρα αντιλαμβανόσαστε την Άγια Ομοούσια και Αδιαίρετη Τριάδα: μεταρρυθμίσεις - μείωση ελλείματος/αυξηση ανταγωνιστικότητας - ευνοικότεροι όροι μνημονίου. Όλα αυτά με την προυπόθεση ότι το πλεόνασμα θα συνεχιστεί.

Αλλά για να διατηρηθεί το πλεόνασμα χρειάζεται μια βασική στρατηγική. Ξεκώλιασμα στο δημόσιο: κλείσιμο γραμματειών και υπηρεσιών που δεν είναι απαραίτητες, απόλυση περίπου 20.000 με 40.000 δημοσίων υπαλλήλων, αποτελεσματικής εναπόθεσης πόρων στην παιδεία και την υγεία. Δήμευση (κι όχι απλή δεύσμευση) περιουσιών που είναι προιόντα φοροδιαφυγής. Παράλληλα, ταχύτατη μεταρρύθμιση στην δικαιοσύνη ώστε να τιμωρούνται ουσιαστικά όσοι φοροδιαφεύγουν, όσοι διασπαθισαν δημόσιο χρήμα. Όσα κι αν κάνει ο ΣΔΟΕ, αν τα λαμόγια παίρνουν παρατάσεις ες αεί και στο τέλος τη βγάζουν καθαρή, όλα είναι άσκοπα.

Τέλος: πώληση του ΟΣΕ με ένα ευρώ. Το κράτος θα θέσει τους απαραίτητους όρους και προυποθέσεις και θα επιδοτεί κάποιες δραστηριότητες της επιχείρησης για να μη γίνουμε Αργεντινή.

Καλές οι μέχρι τώρα προσπάθειες αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: