Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Αρκετά ζήσαμε στη λάσπη κοιτώντας τ'αστέρια...

Η παραπάνω παράφραση του Όσκαρ Ουάιλντ εκφράζει το πνεύμα από το οποίο διακατέχονται όλοι οι νέοι σήμερα παρακολουθώντας τα πολιτικά νέα. Ποιά είναι άραγε η εικόνα που αποσπά ο καθένας μας διαβάζοντας τα καθημερινά πολιτικά δημοσιεύματα; Εύλογα θα αναρωτιόμαστε εάν όλοι αποκομίζουμε την ίδια εντύπωση, αν καταλήγουμε στα ίδια συμπεράσματα διαβάζοντας ένα τυχαίο απόκομμα ή μια είδηση που κρατάει δευτερόλεπτα στις ειδήσεις. Η σκέψη στο μυαλό πολλών αυτή την περίοδο είναι πως κάποια από τα σημερινά νέα μπορούν πράγματι να χρησιμεύσουν ως ευκαιρία προβληματισμού και απελευθέρωσης.

Από τη μέρα της συνέντευξης του Αντ. Σαμαρά στην Ελευθεροτυπία (εδώ), και με αφορμή την φράση του Αντ. Σαμαρά ότι "όσοι ψήφισαν τα μέτρα θα τα χρεωθούν μέχρι τέλους", διαβάζουμε συχνά άρθρα που αναφέρονται σε "εσωστρέφεια στη Ρηγίλλης"Συγκεκριμένα, η ατάκα του αρχηγού της Αντιπολίτευσης προκάλεσε την αντίδραση της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία μίλησε για καταστροφολογία και μικροκομματικές σκοπιμότητες καθώς και στρατηγικές μερικών εντός του κόμματος. Τα ίδια και τα ίδια. Τα βαρεθήκαμε.
Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε την πραγματικότητα λίγο πιο ενδιαφέρουσα κι ας αναλύσουμε τον τίτλο του άρθρου "προς εσωστρέφεια η Ρηγίλλης". Η φράση αυτή καταδεικνύει με τον πιο περίφραστο τρόπο το το τι εννοούμε όταν λέμε οτι τα ΜΜΕ στην κακόμοιρη χώρα μας παίζουν το παιχνίδι μερικών γνωστών εδώ και πολλά χρόνια. Αμφιβάλω αν η σύντομη αναφορά του Αντ. Σαμαρά στο πρόσωπό της κας Μπακογιάννη χρίζει ολόκληρου άρθρου, ενώ σχεδόν τίποτα άλλο από τη συνέντευξη αυτή δεν προβλήθηκε. Είναι προφανές ότι το μιντιακό κατεστημένο χρησιμοποιεί την κα Μπακογιάννη για να δημιουργεί την εικόνα της "εσωστρέφειας" στη ΝΔ είτε "χτυπάει" την εικόνα της ΝΔ στοχοποιώντας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τα βλέπουμε καθημερινά.
Έτσι φτάνουμε σε ένα άλλο συμπέρασμα. Αν αυτή η κρίση δεν γίνει αφορμή ώστε οι Έλληνες να γίνουν ενεργοί πολίτες με όλη τη σημασία της λέξης δεν υπάρχει σωτηρία. "Ενεργός πολίτης" είναι μια έννοια που απαιτεί να σκεφτόμαστε, να ενημερώνομαι, να μορφωνόμαστε, και να χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας. Με λίγα λόγια σημαίνει να μην αρκούμαστε στα νέα που διαβάζουμε.
"Ενεργός πολίτης" όμως σημαίνει όμως και κάτι παραπάνω. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σαν κοινωνία πως δεν αρκεί να λέμε πόσο απογοητευμένοι είμαστε από τα κόμματα και τους θεσμούς. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί να εκλαμβάνουμε τα κόμματα σαν φίρμες ή σαν εμπορικά σήματα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τα κόμματα με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αναφερόμαστε στην Coca Cola ή στην Pepsi, μια φορά να αγοράζουμε το ένα και την επόμενη να μας πουλάνε το άλλο. Τα Ελληνικά κόμματα είμαστε εμείς οι ίδιοι. Εμείς τα δημιουργήσαμε, από εμάς εξαρτάται και η πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Τα Ελληνικά, με λίγα λόγια είναι "εργαλεία" διακυβέρνησης της κοινωνίας, είναι ιδεολογικές πλατφόρμες και φόρα επικοινωνίας. Εκνευρίζομαι να ακούω να μιλάνε για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πόσο "άχρηστοι" είναι οι μεν και πόσο "ανήθικοι" είναι οι δε λες και αποτελούν αόριστες μάζες ή αυθαίρετες οντότητες. Το ζητούμενο είναι όσο προχωράμε να θέτουμε όλο και αυστηρότερες απαιτήσεις από τα κόμματα, έτσι ώστε τα όποια λάθη κάνουν τα μέλη τους να διορθώνονται και να μην επαναλαμβάνονται. Στο ΠΑΣΟΚ ως τώρα έχουν καταφέρει, παρά τα ολέθρια λάθη και τις παραλείψεις τους να διατηρήσουν μια άμεμπτη εικόνα. Στην περίπτωση της ΝΔ, είναι απαραίτητο όσοι έβλαψαν την παράταξη στο μέλλον να τιμωρηθούν αναλόγως, ώστε οι επόμενοι που θα έρθουν να έχουν επίγνωση του τι συνεπάγεται η ενασχόλησή τους με την πολιτική.

Αυτό είναι το συμπέρασμα το οποίο βγαίνει διαβάζοντας τα καθημερινά δημοσιεύματα. Μακάρι αυτά να μας χρησιμεύσουν πολύ περισσότερο απ'όσο θα φαντάζονταν ποτέ οι συγγραφείς τους. Αρκεί να έχουμε τη διάθεση να βγούμε από τη λάσπη που μας περιβάλει.

Φιλικά
Ο γνώριμός σας Unionist

Δεν υπάρχουν σχόλια: