Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Τα συν και τα πλην του να ανοιχτεί η εκλογή Προέδρου της ΟΝΝΕΔ στη βάση της οργάνωσης

Ο Πρόεδρος της οργάνωσης νεολαίας είναι αναμφισβήτητα μια νευραλγική θέση σε οποιονδήποτε οργανισμό, κομματικό ή όχι. Η εκλογή Προέδρου της ΟΝΝΕΔ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα πλαισια του 8ου Συνεδρίου του κόμματος, θα είναι μια σημαντική εξέλιξη που θα έχει επιπτώσεις στην μελλοντική πορεία του κόμματος. Στο παρόν άρθρο θα καταγράψω τις θετικές αλλά και τις αρνητικές συνέπειες του να ανοιχτεί η εκλογή στη βάση της ΟΝΝΕΔ.


Συν:
- Ανοίγεται η οργάνωση νεολαίας του κόμματος στην κοινωνία και η κοινωνία έρχεται πιο κοντά στο κόμμα. Αυτό είναι και το πιο προφανές πλεονέκτημα. Ο κόσμος ενδιαφέρεται, μαθαίνει και συμετέχει στο έργο της ΟΝΝΕΔ, ενώ η τελευταία αποκτά πιο ισχυρούς δεσμούς με τη βάση της.
- Το παραπάνω σημειο γίνεται όλο και πιο καίριο εάν αναλογιστούμε την βαριά ήττα της ΝΔ πριν από τρεις μήνες και τις προσπάθειες της παράταξης να μεγαλώσει την απήχησή της στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους. Μάλιστα, η αναδιοργάνωση της ΟΝΝΕΔ είναι αναγκαία τη στιγμή που ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς έφτιαξε το όνομα του μέσα από την ΟΝΝΕΔ.
- Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντιστοιχία με το μήνυμα που έφερε τον Αντ. Σαμαρά στην αρχηγία του κόμματος για πάταξη των μηχανισμών και ανοίγματος του κόμματος στην βάση.
- Τέλος, ο αρχηγός δεν θα χρεωθεί την όποια επιλογή για αρχηγό της ΟΝΝΕΔ, καθώς αυτή θα είναι η έκφραση της λαικής βούλησης.

Πλην:
- Όπως με κάθε εκλογική μάχη, έτσι κι εδώ θα αναπτυχθούν εσωκομματικές έριδες. Ήδη κανείς διαβάζει σε Ελληνικά blogs ανώνυμα δημοσιεύματα που αφήνουν αιχμές και αποσκοπούν να πλήξουν άλλους πιθανολογούμενους υποψηφίους. Αυτές οι τακτικές για άλλη μια φορά θα μας πλήξουν σαν κόμμα.
- Δίνεται έδαφος για την εκλογή λαγών με αναγνωρισιμότητα, χωρίς πολιτικές ικανότητες, και παράλληλα γεννιέται το ρίσκο να θαφτούν υποψήφιοι με πολιτική αξία . Αυτή η παρανέργεια της εκλογής από τη βάση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να γυρίσουν πολλοί άξιοι υποψήφιοι την πλάτη τους στο κόμμα, και μαζί μ’αυτούς, τα στελέχη που τους υποστήριξαν.
- Τέλος, η οργάνωση νέων εσοκομματικών εκλογών προυποθέτει νέα έξοδα (αίθουσες, υλικό, εταιρία που αναλαμ΄βανει το ‘σύστημα’...) σε μια περίοδο που το ταμείον είναι μείον και πολλοί θα έβλεπαν με μισό μάτι την προοπτική περισσοτέρων εξόδων.

Απάντηση και τελική θέση:
Το άνοιγμα της εκλογής του Προέδρου τη βάση της ΟΝΝΕΔ είναι μια πρόταση με σημαντικά ωφέλη άλλα και προκλήσεις.  Είναι πάντως προφανές ότι τα θετικά σαφώς υπερτερούν των αρνητικών επιπτώσεων και ότι ο Αντ. Σαμαράς θα πρέπει σύντομα να ανακοινώσει τηις διαδικασίες για αλλαγή του καταστατηκού που θα επιτρέψει αυτήν την μεταρύθμιση.
Αφενός, οι έριδες που θα δημιουργηθούν, ως φυσικό αποτέλεσμα της εσωτερικής δημοκρατίας, δεν θα είναι τόσο έντονες όπως και με τις εσωκομματικές προεδρικές εκλογές λόγως της ελλάσονος σημασίας που έχει η ΟΝΝΕΔ σε σχέση με τη θέση του Προέδρου του κόμματος, και λόγω του ότι το ευρή κοινό δεν θα γνωρίζει τους υποψηφίους τόσο καλά ώστε να φανατιστεί. Η διαδικασία περισσότερο καλό θα κάνει φέρνοντας τους υποψηφίους και την ΟΝΝΕΔ γενικότερα κοντά στους Έλληνες νέους.
Αφετέρου είναι καθήκον της ίδιας της ΟΝΝΕΔ να διαδραματίσει μια εκλογική διαδικασία με καθαρά πολιτικούς όρους και να περάσει την ίδια λογική και στα μέλη της.
Τέλος, το όποιο οικονομικό κόστος δεν θα'πρεπε να είναι απαγορευτικό και εν πάση περιπτώση, το πολιτικό κέρδος που θα έχει η ΟΝΝΕΔ και η ΝΔ από αυτή τη διαδικασία θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Και για να το θέσουμε με πιο οικονομικούς όρους, αυτή ίσως είναι η προσοδοφόρα επένδυση που θα έχει κάνει ποτέ η ΟΝΝΕΔ στην ιστορία της.

Οι εξελίξεις δεν περιμένουν. Η επιλογή του αυριανού Προεδρου της νεολαίας δεν είναι μόνο ο προθάλαμος ενός αυριανού πολιτικού του κόμματος, αλλά μια θέση με μεγάλες ευθήνες. Ο Αντ. Σαμαράς θα πρέπει σύντομα να δηλώσει τη διάθεση του να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθηνση, ώστε να αφήσει και τον απαραίτητο χρόνο στους υποψηφίους να κάνουν τον προεκλογικό τους αγώνα.

Ευχαριστώ
Ο γνώριμός σας Unionist

Δεν υπάρχουν σχόλια: