Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Οι βουλευτικές αποζημιώσεις - ρεαλισμός, λαικισμός, πανικός και λογική



Η πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να μειώσει τους μισθούς των βουλευτών στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών έφερε στο προσκήνιο πολλά επιχειρήματα υπέρ του μέτρου, από το σύνολο της κοινωνίας αλλα και κατά, κυρίως από τους ίδιους τους βουλευτές.
Ας πώ οτι κατά βάση είμαι υπέρ της μείωσης της αποζημίωσης των βουλευτών, αλλά από την άλλη δεν είναι δυνατόν να υποστηρίξει κανείς αυτή τη θέση χωρίς να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα πρώτα. Η βουλευτική ιδιότητα δεν αποτελεί ένα οποιοδήποτε επάγγελμα και, επομένως έχει ιδιαίτερες παραμέτρους που πρέπει να συζητηθούν.
Πρώτον πρέπει να καταστεί σαφές οτι οι βουλευτές δεν ειναι πλουσιοι. Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο ειδών βουλευτές. Αυτοί με οικογενειακή περιουσια, οι οποίοι αποτελούν και την μειοψηφία, και η μεγάλη πλειοψηφία που ζει απο το μισθό της. Υπάρχουν βουλευτές που υπουργοποιήθηκαν πολλές φορές στο παρελθόν και για πολλά χρόνια, και υπάρχουν όσοι δεν είχαν ποτέ αυτή την ευκαιρία. Επομένως, δεν είναι όλοι οι βουλευτές ίδιοι.
Δευτερον, η συζήτηση δείχνει να περιστρέφεται γύρω από το οτι οι βουλευτές κάθονται άνετα πάνω στα 7000 ευρώ, ενώ οι συμπολίτες τους ζουν με πενιχρούς μισθούς. Οι βουλευτές, πρέπει να ξεκαθαριστεί, δεν πληρώνονται 7000 ευρω γιατι πολλα απο αυτα ειναι έξοδα γραφείου, μετακινήσεων κλπ. Το ιδιο συμβαινει σε ακομα μεγαλυτερο βαθμο με τους ευρωβουλευτες, οι οποιοι πληρωνουν αεροπορικα εισητηρια και συντηρουν γραφεία και στις Βρυξέλλες. Δεν καταλαβαίνω με ποια λογική συγκαταλέγουμε χρήματα που δεν καταλήγουν ποτέ στα χέρια βουλευτών στην προσωπική τους αποζημίωση. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι ενα μεγάλο μέρος των εξόδων τους είναι έμεσο αποτέλεσμα της δουλειάς τους, όπως γεύματα, ταξί, εμφανίσεις, δωρεές τα οποια κάποιες φορές αιτιολογούνται, κι άλλες φορές όχι.
Τρίτον, υπενθυμίζεται ότι με την κατάργηση της αυτοτελους φορολόγησης ο μισθός των βουλευτών θα μειωθεί ούτως ή αλλως, αφού θα φορολογηθούν εώς και 6 φορές περισσότερο απ’ό,τι σήμερα. Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπ’όψιν σε συνδυασμό με το γεγονός οτι ο μισθός τους μειώθηκε ήδη κατά 5% το 2009.
Τέλος, πολλοί είναι αυτοί που θα προτιμούσαν οι βουλευτές τους να λαμβάνουν μια αξιοπρεπή αποζημίωση και να μην μπαίνουν στον πειρασμό να τσιμπάνε από εδώ και από εκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο σκάνδαλο με τα έξοδα βουλευτών στην Μεγάλη Βρετανία, όπου δήλωναν υπέρογκα ποσά για το γραφείο τους που ρεαλιστικά δεν δικαιολογούνταν.

Από την άλλη, όμως, πρέπει να σημειωθούν και κάποιες άλλες προεκτάσεις του ζητήματος που, εν τέλει, με κάνουν να γέρνω προς τη μέιωση των απολαβών τους.
Πρώτον, η μειωση αυτή ειναι συμβολικη. Δέν περιμένει κανείς ότι η μείωση αυτή θα μειώσει το έλλειμα τη χώρας μας, αλλά απότ ην άλλη είναι αλήθεια ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να ζουν απομακρυσμένοι από την κοινωνία καθως το ίδιο το λειτούργημά τους έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία στην κοινωνία. Δεν δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα όπου οι μισθοί καθορίζονται από την αξία που προσθέτουν στην εταιρία άλλα για τελούν κοινωνικό λειτούργημα με αυξημένες υποχρεώσεις. Με λίγα λόγια, όταν ζητούν οι ίδιοι οι βουλευτές από τους πολίτες να κάνουν θυσίες, ωφείλουν να τις κάνουν και οι ίδιοι.
Οι Βουλευτές ζουν με πολλά προνόμια που δεν έχει η υπόλοιπη κοινωνία και τα οποία από μόνα τους βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Για παράδειγμα, οι βουλευτές συχνά δέχονται μικρά κεράσματα, δώρα και γενικώς τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης. Επίσης δεν είναι κρυφό ότι τα παιδιά τους διαθέτουν περισσότερα εφόδια και ευκαιρίες για την κοινωνική τους και επαγγελματική ανέλιξη (αλλά και ειδικές υποχρεώσεις). Το τελευταίο αυτό γεγονός ίσως συμψηφίζεται με τις αυξήμενες κοινωνικές και οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν οι βουλευτές λόγω της ιδιότητάς του και αναφέραμε πιο πάνω.
Τέλος, οι Βουλή έχει αποδειχθεί στο παρελθόν αρκετά αποτελεσματική στο να αυξάνει τα προνόμια και τους μισθούς των βουλευτών, επομένως πιστεύω οτι όποια μείωση γίνει, εν τέλει, θα είναι προσωρινή, για όσο κρατάει η κρίση. Ακόμα και ο Καρατζαφέρης, ο οποίος πιστός στις λαικιστικές του τακτικές πρότεινε να μειωθούν οι απολαβές των βουλευτών κατά 50%, μίλησε μόνο για προσωρινή μείωση.

Εν τέλει, είμαι υπέρ του να γίνει κάποια συμβολική μείωση στους μισθούς των βουλευτών καθώς αυτό απαιτούν οι συνθήκες.

Ευχαριστώ
Ο γνώριμός σας Unionist

1 σχόλιο:

Unionist είπε...

Πάνω σάυτό το θέμα, δείτε επίσης το πρόσφατο άρθρο της Φωτ. Πιπιλή:

http://www.politis-gr.com/?p=302