Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ποιες εκλογές είναι οι σημαντικότερες;

Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει, οι σημαντικές εκλογές τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας δεν είναι οι εθνικές. Αυτές έρχονται χαμηλά στην κλίμακα καθοριστικότητας.

Αντίθετα, οι εσωκομματικές εκλογές είναι αυτές που καθόρισαν την τύχη αυτού του τόπου τα τελευταία χρόνια. Πάρτε παράδειγμα τη Βίβλο you godless sodomites! Ο Κύριος φανερώνεται στους εκλεκτούς του όταν αυτοί ακόμα είναι αφελή κουτορνήθια, όχι ανήμερα της μεγάλης μάχης, τυχαίο;!

Σκεφτείτε το λίγο: αν είχε βγει ο Βενιζέλος αντί για το Γιωργάκη το 2007, πόσο διαφορετική λέτε να ήταν η πορεία αυτής της χώρας; Ακριβώς... ίσως να είχαμε αποφύγει το δράμα που ζούμε σήμερα και θα διαρκέσει για δεκαετίες (ο Βενιζέλος ίσως να αδικείται σήμερα, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).

Ο Βενιζέλος λαμβάνει οδηγίες από το στρατηγό Γιωργάκη

Αν είχε βγει κανένα χούφταλο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντί για τον Τσίπρα το 2008, λέτε να ήταν το κόμμα αυτό σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση; Πιθανότατα να μην είχε αναπτύξει τη δυναμική που έχει σήμερα.

Ένα τσαμπί μαϊντανό, μισό κιλό πατάτες και δυο κιλά φούντα
για το Συνέδριο

Αν είχε βγει η Ντόρα αντί για το Σαμαρά το 2009, πόσο διαφορετική λέτε να ήταν η χώρα σήμερα; Σίγουρα η ΝΔ δεν θα είχε ανακάμψει τόσο γρήγορα με αποτέλεσμα ίσως και να μην βρισκόταν στην εξουσία σήμερα. Πολύ πιθανό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να είχε διατηρηθεί για πολύ περισσότερο, ίσως εξουσία σήμερα και να ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το Πόντσο της Ντόρας στο Έκτακτο Συνέδριο δεν έπεισε
για την καταλληλότητά της




Οι αρχηγοί κομμάτων με τη μια ή την άλλη βγαίνουν και πρωθυπουργοί. Οι εσωκομματικές είναι αυτές που καθορίζουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, όχι οι εθνικές. Γι αυτό λοιπόν, πριν κλείσουμε, σας παραθέτω τη νέα σειρά σημαντικότητας των εκλογών:

1 - Εσωκομματικές εκλογές.

2 - Ευρωεκλογές (ναι!) γιατί αυτές καθορίζουν την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου που αποφασίζουν για σημαντικά πράγματα της καθημερινότητάς μας. Ταυτόχρονα, οι εκλογές αυτές στέλνουν μηνύματα στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό μιας χώρας. Ξέρετε πολλές εκλογικές διαδικασίες που το καταφέρνουν αυτό μονομιάς;

3 - Εθνικές εκλογές (όπου φτωχός κι η μοίρα του δηλαδή).

4 - Αυτοδιοικητικές εκλογές (δήμοι και περιφέρειες) αναμφισβήτητα είναι πολύ βασικές αν και κρίνονται ολοσχερώς από τα κονδύλια που τους δίνουν οι κυβερνήσεις. Η μόνη ουσιαστική επίδραση που μπορούν να έχει το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι "αρνητικά," δηλαδή, να μπλοκάρουν έργα που θα μπορούσαν να γίνουν λόγω ασυνενοησίας με την κυβέρνηση, λόγω κόντρας ανάμεσα σε δήμους και περιφέρειες κλπ.

I rest my case
Γιούσεφ

Δεν υπάρχουν σχόλια: